Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg om hur mördare nu släpps fria i Ryssland. Jevgenij Jusjkovs (t.h) mördare tros ha varit en del av Wagnergruppen. Foto: TT/Privat

Jevgenijs mördare släpps fria – rädslan växer inom familjen

Uppdaterad
Publicerad

För snart tre år sedan mördades Jevgenij Jusjkov brutalt vid ett garage.

Två män dömdes för mordet men släpptes kort efter fria när de blev inkallade till kriget i Ukraina.

– Vi känner oss bittra, arga, förvirrade och rädda, säger Jusjkovs dotter Ekaterina Barakovskaya till The Barents Observer.

Jevgenij Jusjkov var ett välkänt ansikte i Sápmi. Han studerade nordsamiska vid sámi allaskuvla och jobbade sedan som tolk i 20 år vid internationella möten med rysk-samiskt deltagande.

Men för snart tre år sedan, natten den 29 november 2020, hittades han och en vän till honom brutalt mördade i samband med en brand i ett garage i byn Lujávri (Lovozero) på Kolahalvön.

Förra året dömdes två män från Lujávri till 22 respektive 19 års fängelse för morden. Men ingen av männen har ens avtjänat en tiondel av sina straff.

Inkallade till kriget

Anledningen är att Ryssland, som bara några månader innan de dömdes, invaderade Ukraina och de bägge männen kallades in till militärtjänst och blev en del av Wagnergruppen, skriver The Barents Observer.

Nu har de bägge männen återvänt till samhället som fria människor. En av dem har publicerat en bild på sociala medier, som visar att de har fått en krigshjältemedalj.

– Det gick rykten om att den ene fick benen avslitna och att den andre dog. Så när det kom fram om att de återvände som ”hjältar”, var folk i chock, säger den tidigare bybon Roman Yakovlev.

”Arga, bittra och rädda”

Jevgenij Jusjkovs dotter Ekaterina Barakovskaya är inte nöjd över att männen går fria.

– Vi vet att de nu lever i frihet, lever ett normalt liv, som om ingenting har hänt. Vi känner oss bittra, arga, förvirrade och rädda. De dödade honom brutalt och de fick inget rättvist straff, hur kan det vara så här, säger hon till The Barents Observer.

Hon fruktar nu tillsammans med vännens familj att männen ska vilja hämnas på dem. Och även andra i byn Lovozero känner sig rädda för vad som ska kunna hända.

– Lokalbefolkningen är rädda för man vet inte vad man ska förvänta sig av de här männen. Så folk försöker att inte ens prata om det här och vi trycker undan tankarna för annars blir man galen, säger Tatiana, en bekant till Ekaterina Barakovskaya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.