Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Silje Karine Muotka, Sametingets president i Norge, om vad som påstås om henne i ryska medier. Foto: Skärmdump/NRK Sápmi

Samepolitiker hängdes ut i rysk propaganda: ”Obehagligt”

Publicerad

Hon påstås tycka att samer som flyr Ryssland är kriminella. Men i verkligheten har hon aldrig ens intervjuats av de ryska medier som skriver det. Nu reagerar Silje Karine Muotka, Sametingets president i Norge, starkt på uppgifterna.

– Det är väldigt obehagligt, säger hon till NRK Sápmi.

Flera representanter från urfolk i Ryssland har de senaste åren flytt till både Sverige och Norge. En av dessa är Andrei Danilov som 15 minuter från Sápmi intervjuade tidigare i höstas.

– Det var ett svårt beslut som jag hade funderat på länge men det var nödvändigt för att rädda mitt liv. Det hade redan gjorts flera försök att tysta mig, sade han då.

Urfolk i Ryssland har drabbats hårt inte minst efter krigstarten i våras. De har tvångsrekryterats som soldater i större utsträckning än majoritetsbefolkningen.

”Det är 'fake news'”

Nu har ryska medier reagerat på att flera har flytt landet. I en artikel i tidningen Expert påstås att Ryssland är det enda landet där samer och andra nordliga urfolk kan leva ”autentiskt”.

I artikeln kritiseras bland annat Andrei Danilov för att föra en ”antirysk retorik och försökt göra uttalanden som företrädare för samerna i Ryssland”. Enligt artikeln skulle Silje Karine Muotka, Sametingets president i Norge, ha kritiserat det och kallat personer som Danilov för ”bedragare”.

– Det är ”fake news”. Jag har aldrig gett något intervju till de här medierna eller sagt det som de påstår, säger hon till NRK Sápmi.

Hon fortsätter:

– Vi i Sametinget menar att de ryska samerna har ett hemland också på norsk sida. Vi måste hitta lösningar så att de kan bo här så länge de vill.

”Ett problem för Putin”

Tidningen Expert drivs av den Putin-vänlige redaktören Valery Fadeyev. Tidningen ägs delvis av oligarken Oleg Deripaska som är en av dem som har fått hårda restriktioner efter krigsstarten.

Andrei Danilov själv ser det som ett tecken på att Ryssland vill få ett starkare grepp om urfolken och naturresruserna i norra Ryssland.

– Urfolk som representeras av aktivister är ett problem för Putins totalitära regim. Därför blir aktivisterna skrämda, hotade och fängslade. Av den anledningen var jag tvungen att lämna Ryssland, säger han till NRK Sápmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.