Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranten Elin Lundqvist Burlin, från Extincion Rebellion, framförde en jojk för skogsdirektörerna via megafon. Foto: Patrik Samuelsson

Jojkande demonstranter mötte skogsdirektörerna i skogen

Uppdaterad
Publicerad

EU:s skogsdirektörer fortsatte på onsdagen sitt studiebesök i Sverige. Under en exkursion i skogen utanför Skellefteå dök den jojkande demonstranten Elin Lundqvist Burlin upp.

– EU blir förtäljda med lögner. Jag vill bara att de ska få veta sanningen, säger hon till SVT. 

EU-ländernas högsta tjänstemän inom skogsnäringen är här i tre dagar, som ett led i Sveriges ordförandeskap i EU. 

På tisdagen möttes de av manifestationer i Skellefteå centrum. Nu följde demonstranterna med ut i skogen. 

”Måste sluta kalhugga”

– De måste sluta kalhugga och kulturplanera i stället, det är bara så. Det handlar om våra barns framtid, säger Elin Lundqvist Burlin från organisationen Extincion Rebellion.

En av dem som lyssnade på jojken, framförd via megafon, var Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist. 

– De har ju inte varit med på exkursionen eller på mötet och hört vilken bild vi gett av skogsbruket. Så jag vet inte vad de far efter faktiskt, säger han till SVT. 

Har en helt annan bild

Generaldirektören delar inte demonstranternas bild av att det enbart handlar om att kalhugga. 

– Det tas en väldig massa hänsyn i skogsbruket. Till exempel är det mer än 25 procent av arealen som inte brukas eller nyttjas för virkesproduktion. Om man åker runt i skogslandskapet ser man massor av exempel på kvarlämnade träd, kantzoner och trädgrupper, säger Herman Sundqvist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.