Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Jon Henrik Fjällgren om att Sveriges Radio väljer bort hans låt till fördel för andra Mello-artister. Foto: Björn Larsson Rosvall/Christine Olsson/TT

Jon Henrik Fjällgrens kritik mot Sveriges Radio: ”Sorgligt”

Publicerad

Trots succén i Melodifestivalen fick han inte vara med på Sveriges Radios A-lista över de mest spelade låtarna.

Mello-artister som fått betydligt färre röster än honom togs dessutom in som bubblare på Svensktoppen.

– Det är sorgligt att säga det, men jag är van vid det, säger Jon Henrik Fjällgren.

På lördag är Jon Henrik Fjällgren, tillsammans med Arc North och Adam Woods, först ut i Melodifestivalens final.

De vann sin deltävling med flest röster av alla den lördagen. Ska man tro spelbolagens odds så kommer han, precis som alla de andra tre gångerna han deltagit, sluta topp 5 i tävlingen på lördag.

”Varför inte jojken?”

Bäddat för succé, kunde man tro. Men för den som lyssnar på Sveriges Radio ser det inte riktigt ut så. Där placerades han på B-listan och får inte lika mycket speltid som de andra bidragen som tog sig direkt till final.

– Det känns fel, varför ska inte den samiska musiken få höras mer ute i radion. Det finns så många andra musikgenrer som spelas i radion – så varför inte jojken, säger Fjällgren.

”Önskar att ni ser alla”

Fjällgren är besviken på Sveriges Radio. Han anser att de har misslyckats vad gäller mångfald, och han vill att fler ska känna sig inkluderade. Inte bara vad gäller honom utan också då det gäller övriga samiska artister.

– Jag är ganska van. Det här är något som har varit under Melodifestivalens gång men också med min musik i övrigt, säger Jon Henrik Fjällgren.

Han har en tydlig uppmaning till Sveriges Radio.

– Jag önskar att ni ser alla människor, säger Jon Henrik Fjällgren.

SR: Kan inte kvotera in Fjällgren

När SVT Sápmi intervjuade Jonas Westman, chef för musikläggningen på Sveriges Radio, förra veckan tyckte han inte att det här var något problem.

Enligt honom tycker musikproducenterna på radion helt enkelt att Fjällgrens låt inte är lika stark som de övriga direkta finalisternas låtar.

– Vi kan inte kvotera in Jon Henriks låt för att den är samisk, sade han till SVT Sápmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.