Jurist: ”Gállok-beslutet strider mot internationell urfolksrätt”

Publicerad

Juristen Rebecka Forsgren menar att regeringens belsut om gruvan i Gállok/Kallak strider mot urfolksrätten.

– Man går helt emot vad urfolket samerna har sagt. De har sagt nej rakt ut, säger hon.

I tisdags meddelade regeringen att säga ja till gruvföretaget Beowulf Minings ansökan om bearbetningskoncession i Gállok. Och det strider mot internationella urfolksrätten, menar juristen Rebecka Forsgren vid Civil Rights Defenders.

FN:s Urfolksdeklaration

2007 antogs FN:s urfolksdeklaration, en av rättigheterna och själva grundtanken i deklarationen är rätten till självbestämmande. Urfolksrättigheter är ett förstärkt skydd jämfört med övriga minoritetsrättigheter.

– Genom att ha en gruva här så kommer man att förhindra att man kan flytta med renarna till fots. Man tar bort bete och i och med det så kan det bli så att de här samerna inte kan utöva sin traditionella kultur och det har man rätt till, som mänsklig rättighet och särskilt för att man är ett urfolk, säger Rebecka Forsgren.

Inte bunden till urfolksrätten

2014 beslutade FN:s världskonferens för urfolk i New York, enhälligt att ett slutdokument om urfolksdeklarationen ska implementeras i medlemsstaterna.

– Sverige har tidigare sagt att man inte är bunden till internationella urfolksrätten, senast i mars när man tog fram konsultationsordningen, så sa man rakt ut att man inte är bunden till urfolksdeklarationen. Men det här har domstolar i Sverige ställt sig emot.

Rebecka Forsgren hänvisar till Girjasdomen som fast att om man bekräftar samerna som ett urfolk kan man inte komma ifrån den internationella urfolksrätten och FN:s rekommendationer.

På vilket sätt kommer ni att arbeta vidare?

– Vi kommer att fortsätta samverka med samebyarna som är berörda i det här fallet, vi kommer att stötta dem genom hela den här processen, säger Rebecka Forsgren, jurist hos Civil Rights Defenders.

Här hittar du FN:s urfolksdeklaration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.