Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR, om bilden och attackerna mot renarna. Foto: SVT/Instagram-skärmklipp

Här poserar han med en död ren – och en spritflaska

Uppdaterad
Publicerad

Mannen står vid en död ren och håller i en spritflaska. När bilden läggs upp Instagram är det med texten:”Det gäller att skjuta fort”.

Nu polisanmäler SSR bilden – trots att liknande fall sällan leder till åtal.

– Det kan vara ett hatbrott, det kan vi inte utesluta och vi vill att polisen utreder, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund (SSR).

Svenska samernas riksförbund fick nys om bilden i helgen. De agerade direkt och i dag är den bortplockad och polisanmäld.

Det här är bara ett i raden av fall där SSR och samebyar i norra Sverige lyfter fram renar som plågas eller dödas.

Antalet fall ökar på hösten

Som SVT Sápmi har rapporterat tidigare klassas det ofta som hatbrott. Men eftersom det sker utan vittnen i skogarna så är det svårutrett och polisutredningarna leder sällan till åtal. Den här gången ser det däremot annorlunda ut. Någon har valt att ta det ett steg längre och visar upp det öppet på Instagram.

Joacim Lundqvist, viltsamordnare vid polisen i region Nord, känner igen det som en del av det allt hårdare klimatet mot samer. Enligt honom ökar det varje höst när renarna kommer ner från fjällen. Och det har inte minst ökat sedan Girjas-domen i januari 2020. Då fick Girjas sameby rätten att förvalta jakten och fisket i samebyn. Efter det har hoten och hatet ökat kraftigt, enligt Lundqvist.

– Jag ser det inte minst på alla de samtal jag får in från olika samebyar att djur blir både plågade, dödade och ibland stulna, säger Joacim Lundqvist.

En död ren klassas som en stulen cykel

Oavsett hur det blir med det här fallet ser Lundqivist stora utmaningar med att lösa den typen av brott. Eftersom renarna räknas som tamdjur så klassificeras det som stöld eller skadegörelse – och då blir det problem med statistiken.

– Renar som dödas och ibland stjäls hamnar i statistiken bland stulna cyklar eller där nån kastat ägg mot ett hus, säger Joacim Lundqvist.

Samtidigt blir straffen betydligt lägre då det räknas som stöld och inte till exempel tjuvjakt.

– Hade det varit vilt hade det kunnat leda till ett flerårigt fängelsestraff men som det är nu verkar det finnas en jargong att man kan gå och skjuta sig en ren – i protest eller för att skaffa sig mat, säger Joacim Lundqvist.

”Ta ert ansvar”

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR, vädjar till polisen om att börja ta de här brotten på allvar. Men framför allt hoppas hon att fler människor ska agera mot det när det sker. 

– Jag hoppas alla tar sitt ansvar i fikarummet och står upp för vad som är okej och inte okej och sätter ner foten, säger Jenny Wik Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.