Utvecklingen av samers rättigheter har försämrats i Finland de senaste 15 åren, enligt en ny rapport. Arkivbild. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Juristen: Samers villkor försämras i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen för samers rättigheter har varit negativ de senaste 15 åren, det slår professorn och människorättsjuristen Martin Scheinin fast i en rapport.

”Den positiva utvecklingen för samerna i Finland ha stannat av”, står det i rapporten.

Bland annat har Finland inte antagit den internationella arbetsorganisationen ILO:s konvention om urfolkens rättigheter, trots att man har varit med om att utarbeta den samt FN:s deklaration om urfolkens rättigheter, skriver Yle.

Stannat av

”Även om Finland av FN anses arbeta för urfolks rättigheter så verkar den positiva utvecklingen för samerna i Finland ha stannat av”, står att läsa i rapporten, som är beställd av samernas sannings- och förlikningskommission.

Andra aspekter där samerna inte ges rättigheter fullt ut handlar enligt Scheinin om vem som får rösta i finländska Sametinget, men även frågor om betesfrid, gruvdrift, skogsanvändning och fiske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.