Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vid den här tidigare internatskolan hittades kvarlevor av 215 barn.

Kanada erbjuder 40 miljarder dollar för att kompensera urfolken

Uppdaterad
Publicerad

Kanada har utlovat upp till 40 miljarder kanadensiska dollar (287 miljarder kronor) i kompensation för den diskriminering staten utsatte urfolken för, det rapporterar BBC News.

– Pengar betyder inte rättvisa, men de signalerar att vi är på den helande vägen framåt, säger RoseAnne Archibald, National Chief of Assembly of First Nations.

I september fastställde Högsta domstolen ett beslut från 2016 om att regeringen underfinansierade urfolksbarnen i jämförelse med barn till icke-urfolk.

Domstolen beordrade att 40 000 kanadensiska dollar, 287 000 SEK, skulle utbetalas till varje barn som fanns med i välfärdsystemet efter 2006.

Till en början tänkte regeringen överklaga domen. Men efter att över 1 100 omärkta gravar har upptäckts på platserna för tidigare internatskolor, så har regeringen dragit tillbaka planen på överklagande. Nu ska pengarna betalas ut.

Fram till så sent som 1996 separerade Kanadas skolsystem urfolksbarnen från sina familjer och skickade dem till internatskolor där många blev undernärda, misshandlade och sexuellt utnyttjade. Uppskattningsvis 6 000 barn dog i skolorna, enligt den tidigare ordföranden för Kanadas sannings- och försoningskommission Murray Sinclair. De dog av orsaker som sjukdom, försummelse eller olyckor. Det var också vanligt med både fysiska och sexuella övergrepp. Fortfarande finns ingen fullständig bild av antalet barn som dog eller var många av dem ligger begravda.

Slets från sina familjer

Regeringens ersättningsbelopp kommer att användas för att avgöra domstolsbeslutet från 2016, två andra stämningar och finansiera långsiktiga reformer i det inhemska barnskyddssystemet.

– Pengar betyder inte rättvisa, men de signalerar att vi är på den helande vägen framåt, säger RoseAnne Archibald, National Chief of Assembly of First Nations.

– Omfattningen av det föreslagna kompensationspaketet är ett bevis på hur många av våra barn som slets bort från sina familjer och samhällen.

Kristna kyrkor drivande

Ungefär 150 000 barn från First Nations, Métis och inuiter inhystes i skolorna, som fungerade mellan 1874 och 1996. Skolsystemet var en del av försöken att assimilera urfolken – vilket tvingade dem att överge sina modersmål, tala engelska eller franska, och konvertera till kristendomen.

Kristna kyrkor var avgörande för grundandet och driften av skolorna. Den romersk-katolska kyrkan i synnerhet var ansvarig för att driva upp till 70 % av bostadsskolorna, enligt Indian Residential School Survivors Society. Tidigare i år gick Vatikanen ut med att påve Franciskus ska besöka Kanada för att hjälpa till med försoningsinsatser, men ett formellt datum har inte uppgetts och påven har inte utfärdat någon officiell ursäkt för kyrkans roll, trots upprepade uppmaningar från kanadensare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer