Här skidar renskötaren genom vattnet: ”Ingen Northug direkt”

Uppdaterad
Publicerad

När Stormen Gyda drog in över Jämtland på torsdagen slog den hårt mot betesmarkerna.

Renskötaren Laara Gråik skidade runt renhjorden i översvämmade spår – och nu växer oron för hur det ska gå med renbetet.

– Nu ligger man sömnlös och grubblar på hur det här ska bli, säger han till SVT Sápmi.

Två av tre samebyar i Norrbotten har redan ansökt om katastrofskadeskydd i år. Hittills har ingen sameby längre söderut behövt göra det – men det kanske blir ändring på det efter stormen Gyda.

Extrem mängd

Laara Gråik, renskötare Jijnjevaerie sameby, lade under torsdagen ut en video på sociala medier där han skidar i totalt vattenfyllda spår. Vattnet skvätter över snön.

– Det har regnat något våldsamt. Man är van vid att det kommer regn mitt i vintern. Men just nu är det en extrem mängd som kom på ett kallt snötäcke, säger han till SVT Sápmi.

Hur påverkar det renarna?

– Renarna kommer inte kunna beta till slut ifall det blir knallhårt. Det går inte att göra något precis i dag, nu är det bara att följa med tåget och se vart det bär.

”Ingen Northug”

Gråik beskriver hur ett 20-30 centimeter tjockt snötäckte ligger kvar på marken och som nu är genomblött efter regnet.

– Det är kraftig blåst nu, det är väl det som skulle kunna rädda upp det här, men jag är rädd. Det var inget bra det här.

Fram tills stormen Gyda har Jijnjevaerie sameby ändå haft en bra vinter. Så sent för en vecka sedan var det 30 grader kallt och perfekta förutsättningar. Och Laara Gråik håller humöret uppe och kan trots oron skämta om veckans absurda skidspår.

– Det var lite tungt före. Inte så man kände sig som Northug direkt, säger han.

Das sáhtát lohkat ártihkkala sámegillii.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.