”Det är lite skönt att vara hemma”, säger Mirja Klemensson (t.v) om skolnedstängningen under ovädret. Foto: Privat

Syskonen tvingas vara hemma: ”Det är lite skönt”

Uppdaterad
Publicerad

Mirja Klemensson, 14, och hennes fyra syskon är hemma då skolor och förskolor är stängda i Krokoms kommun. SMHI har gått ut med en orange varning – men barnen tycker inte det verkar så farligt.

– Vi har haft värre väder, säger hon.

Skolorna i Åre och Krokom är stängda i tre dagar på grund av mycket besvärligt väder, ishalka, hård vind och mycket nederbörd.

Det har snöat i Krokum natten mot onsdagen men under dagen byttes snön mot regn.

”Inte så stora problem”

14-åriga Mirja Klemensson fick veta sent på tisdag eftermiddag att det inte skulle bli någon skola i Änge på minst två dagar. Så hon är hemma i byn Frankrike i Krokoms kommun.

– Nu är det inte så stora problem, vi har haft värre väder, säger Mirja Klemensson, och berättar om förra vinterns snöstorm som hon tyckte var betydligt värre.

Alla syskon hemma

Ovädret väntas hålla i sig ända till fredag kväll. Åtminstone under onsdag och torsdag är förskola och fritids är bara öppet för barn till föräldrar med samhällsviktiga arbeten. Så tills dess får Mirja och hennes syskon stanna hemma.

– Det är lite skönt att vara hemma, men det blir bra sen att få fara till skolan, att få vara bland kompisar och lära sig saker, säger Mirja Klemensson.

”Snödrev och filmjölksväder”

I fjällen är vädret däremot värre. SVT Sápmis reporter Anna-Karin Niia rapporterade under onsdagen från ett rengärde i Abisko – där vinden började tillta under dagen.

– Jag har kommit ner från en sväng på fjället, det har börjat blåsa ordentligt nu med snödrev och filmjölksväder. Nu vill man inte vara uppe på fjället, säger hon medan hon kämpar med vindarna och de igenimmade glasögonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.