Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helene Fritzon (S) Alice Bah Kuhnke (MP), Alice Teodorescu Måwe (KD) och Karin Karlsbro (L) svarade på väljarnas frågor. Foto: SVT

”Vi ska inte offra samerna för den gröna omställningen”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen svarade fyra partiers EU-kandidater på väljarnas frågor i Toppkandidaterna.

En av frågorna ställdes av Sáminuorras ordförande Sara-Elvira Kuhmunen om den gröna omställningen.

– Vi ska inte offra samerna för den gröna omställningen, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet och på onsdagen svarade fyra partiers EU-kandidater på väljarnas frågor i SVT-programmet Toppkandidaterna.

Medverkade gjorde Helene Fritzon (S) Alice Bah Kuhnke (MP), Alice Teodorescu Måwe (KD) och Karin Karlsbro (L).

EU-val 2024

En som fick ställa en fråga var Sáminuorras förbundsordförande Sara-Elvira Kuhmunen som undrade: ”Är det meningen att EU:s enda erkända urfolk ska offras i den gröna omställningens namn?”

Därefter blev det blandade svar från politikerna.

– Jag blir väldigt berörd av din fråga och svaret är nej, vi ska inte offra urfolket samerna för den gröna omställningen. Vi måste stå upp för vårt enda urfolk, säger Bah Kuhnke.

”Finns väldigt svåra konflikter”

Flera av de andra politikerna lyfte vikten av den gröna omställningen.

– Vi behöver en gemensam gruvstrategi i EU för vi behöver metallerna och och mineralerna för att klara den gröna omställningen, sen är det varje land som ska bestämma om de här processerna, säger Helene Fritzon.

– Antingen fortsätter vi importera från länder där vi inte har någon aning om hur vi bryter materialen. Därför vill vi ta ett större ansvar och öka återvinningen. Men till slut måste vi ha material till våra elbilar, mobiltelefoner och andra saker i samhället och jag tror vi alla måste erkänna att det finns väldigt svåra konflikter och då måste vi göra de mest hållbara alternativen, säger Karin Karlsbro (L).

Efter debatten fick Sara-Elvira Kuhmunen frågan om hon var nöjd med svaren.

– Det känns tråkigt att man inte kan vara rakt på sak och faktiskt inte stå upp för urfolks rättigheter, säger hon.

Se hela sändningen igen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet