Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Karlsson är besviken att motionerna om att bevara skogen röstades ner på stiftsfullmäktige i Luleå stift. Foto: SVT

Vill skydda skogarna – röstas ner i Svenska kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan är i dag Sveriges femte största skogsägare.

Kritiker vill att skogen bevaras, men i Luleå stift säger den politiska majoriteten nej.

– Svenska kyrkan är inget vinstdrivande bolag, säger Ulrika Karlsson, stiftsfullmäktigeledamot för Himmel och Jord.

Kyrkans skogsägande har länge varit en omdebatterad fråga. Det pågår nu en utredning om hållbarheten i Svenska kyrkans skogsbruk där slutrapporten ska lämnas in i höst.

I Luleå stift förvaltas totalt 60 000 hektar mark i Västerbotten och Norrbotten -varav ungefär hälften enligt stiftet kan användas till skogsbruk.

En nomineringsgrupp (motsvarande politiskt parti red. anm.) vill skydda och bevara Svenska kyrkans kontinuitetsskogar och har lagt fram flera motioner i ärendet. Men samtliga motioner avslogs när stiftsfullmäktige i Luleå stift hölls i helgen.

– Jag fick inte så många motargument men ändå röstades motionerna ner. Svenska kyrkan är en kyrka, det är inget vinstdrivande bolag som måste få kortsiktig vinst. Svenska kyrkan ska ta hand om livet, jorden och samernas rättigheter, det här är inte vad jag tror på, säger Ulrika Karlsson, Stiftsfullmäktigeledamot för Himmel och Jord.

”Har ett annorlunda skogsbruk”

Anders Landström, Stiftsjägmästare och den som ansvarar för skogen inom Luleå stift, håller inte med.

– Luleå stift bedriver ett relativt försiktigt skogsbruk, vi avverkar ungefär 0,7 procent av den areal som vi har tänkt att bruka årligen. Vi har ett annorlunda skogsbruk än många andra, säger han.

Så att man kommer undan med att det finns andra som är värre?

– Nej, vi ska ha ett hållbart skogsbruk och det tycker vi att Luleå stift står för.

Ska möta samebyarna

I samband med att kyrkan bad samiska folket om ursäkt kom mycket kritik rörande skogarna från samiskt håll. Svenska kyrkans skogsbruk förstör för rennäringen. Och flera uppmanade att kyrkan borde ta ett krafttag kring skogarna om de menar allvar med ursäkten.

– Ett första steg är att vi har certifierat vårt skogsbruk enligt FSC och det handlar delvis om samplanering med rennäringen. Samplanering omfattar all mark inom Luleå stift och nu håller vi på med möte med samebyarna för att sätta upp spelreglerna för vad vi ska diskutera, säger Landström.

Svenska kyrkans ursäkt till samiska folket

I oktober 2021 bad Svenska kyrkan om ursäkt för historiska oförrätter mot det samiska folket. Även skogsbruket, och dess påverkan på rennäringen, togs upp i samband med ursäkten men ingick inte i de punkter som kyrkan åtog sig.

Följande punkter åtog sig kyrkan då:

  • Förkunna evangelium på samiska och på ett för samer kulturellt relevant sätt med respekt för samisk andlig och kyrklig tradition.
  • Synliggöra samisk andlighet, teologi och kyrklig tradition inom Svenska kyrkan.
  • Bidra till att stärka och revitalisera de samiska språken i Svenska kyrkans verksamhet.
  • Öka kunskapen och medvetenheten om kyrkans historiska relationer och övergrepp mot samerna och konsekvenserna av detta.
  • Öka kunskapen om och respekten för urfolksrättens principer inom Svenska kyrkan och i samhället.
  • Öka samers inflytande och delaktighet i Svenska kyrkan.
  • Stärka samiska barn och unga i deras identitet och andliga utveckling.
  • Främja gränsöverskridande samiskt kyrkoliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.