Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk firade på fredagen 80 år med öppet hus på skolan. Foto: Ida Åstot/SVT

Stort firande på samernas i Jokkmokk: ”Blev vänner för livet”

Publicerad

Samernas utbildningscentrum firar i år 80 år som skola.

På fredagen bjöd man in till öppet hus och många gamla bekanta ansikten var på plats, bland annat före detta läraren Thomas Öberg.

– Många elever blev ens vänner för livet, säger han.

Tillsammans firar slöjdlinjen och skolan 150 år i Jokkmokk och efter flera uppskjutna firanden blev allmänheten på fredagen inbjuden till öppet hus och det blev ett välbesökt evenemang.

Flera barn testade på olika slöjdtekniker i slöjdsalarna tillsammans med lärare från skolan

– Det känns väldigt glatt och sentimentalt, säger Kajsa Tuolja, tidigare elev på slöljdlinjen. Skolan har betytt en hel del för henne, dels att få träffa nya människor men även att få fokusera på slöjdandet på heltid.

Besökarna bjöds även in till dubbelvernissage med slöjdare från förr och årets studenter, som nu avslutar sitt andra år på slöjdlinjen.

– Mitt favoritminne kommer från lågstadiet, då sprang vi hit och det var alltid så spännande att springa in till de vuxna på trä och horn säger Johan Blind, lärare på trä och horn.

”Blev nära vänner”

Thomas Öberg som tidigare jobbade som lärare i 15 år på samerna var också på plats och han minns fjällvandringarna med extra värme.

– Att gå med 15 personer uppe på fjället, man blev nära eleverna som blev ens vänner för livet, säger han.

Lova Isabelle Lundberg gick själv på skolan och är nu lärare.

– Folk söker sig hit, folk är engagerade och jag tror att det kommer vara en samlingsplats i många år framöver, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.