Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kämpar SVT Sápmis reporter mot stormbyarna medan hon rapporterar från Abisko. Foto: SVT

Fler vädervarningar – besvärligt väder fram till helgen

Uppdaterad
Publicerad

I Norge har det här ovädret som väntas variera i styrka fram till lördagen fått namnet Gyda. Samma lågtryck över Atlanten är det som gör att SMHI varnar för mycket besvärligt väder längs hela fjällkedjan – och nu utökas varningarna.

I Stamsund, Lofoten har det rapporterats vindbyar på över 40 meter per sekund. Och på E6an över Saltfjellet är det kolonnkörning.

– Det är samma oväder på norsk sida, det hör samman med lågtrycket över Atlanten. Det är svårt att säga när det är som värst, det kommer vara lite från och till fram till lördag, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Näst högsta varningen

SVT Sápmis reporter Anna-Karin Niia rapporterade under dagen från ett rengärde i Abisko, där vinden började tillta under dagen.

– Jag har kommit ner från en sväng på fjället, det har börjat blåsa ordentligt nu med snö och filmjölksväder. Nu vill man inte vara uppe på fjället, säger hon.

SMHI varnar med den näst högsta varningen, med orange färg, för lapplandsfjällen, för mycket besvärligt väder. Under onsdagen uttökas det med gula varningar för plötslig ishalka har utfärdats för stora delar av Jämtland, Västerbotten och södra Norrbotten. Det är även en gul varning för hård vind på kalfjället i Jämtland.

– Stora snömängder väntas i lapplandsfjällen. I Jämtland väntas istället stora regnmängder. Det kan bli riktigt besvärligt. Det väntas övergå till snö till helgen, säger Emma Härenstam.

”Drabbar främst högfjället”

Skolor i Krokom och Åres kommuner är stängda flera dagar på grund av ovädret.

Rektor Anders Blomgren för Saxnäs skola och skolan i Dikanäs, Västerbotten berättar att de håller öppet även om bussar eventuellt ställs in.

– Vädret drabbar främst högfjället, säger Anders Blomgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.