Viktoria Björklund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Förvaltningschef Viktoria Björklund (bilden) och AnnaKarin Länta, skolchef på Sameskolstyrelsen, om beslutet. Foto: SVT/SR

Kiruna kommun avsäger sig ansvaret för sameskolornas elevhälsa

Publicerad

Kiruna kommun har sagt upp sitt vårdgivaravtal med sameskolorna i Kiruna och Karesuando.

I stället får Sameskolstyrelsen själva tillsätta tjänsterna.

– Det är viktigt att den som är skolhuvudman också ansvarar för patientsäkerheten, säger kommunens förvaltningschef Viktoria Björklund.

Det var i november som beslutet togs att Kiruna kommun inte längre kommer att stå för elevhälsan i Kiruna och Karesuando sameskola samt för friskolorna Vargen och Vita vidderna.

Orsaken är att det saknas ett ordentligt avtal för elevhälsan mellan kommunen och same- och friskolorna som gör att patientsäkerheten försvåras.

– Vi betalar i stället ut den här summan för de här professionerna till Sameskolstyrelsen. Och så får man ordna det och organisera det på bättre sätt själv. Så vi drar in bemanningen, men inte resursen, utan den får man själv tillhanda, säger Viktoria Björklund, förvaltningschef Kiruna Kommun.

Då träder förändringen i kraft

Förändringen träder i kraft 1 mars nästa år och då blir det upp till Sameskolstyrelsen att själva tillsätta skolsköterska, skolpsykolog och skolkurator.

Men kommunen kommer att börja betala ut pengarna redan från och med januari för att underlätta för Sameskolstyrelsen att tillsätta tjänsterna.

– Det här handlar om att reglera så att det blir en tydligare ansvarsuppdelning och inget med resurserna, säger Björklund.

AnnaKarin Länta, skolchef på Sameskolstyrelsen, är dock besviken över förändringen.

– Det är ju fortfarande Kiruna kommuns medborgare och barn, även de samiska barnen. Det är ju det som vi främst tycker är dåligt, vi har haft ett fungerande samarbete och nu klipper man det, utan en dialog med oss, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.