En person sitter med ett test framför sig tillsammans med vårdpersonal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Katarina Nägga, överläkare och professor i geriatrik vid Linköpings universitet berätta om testerna. Foto: Privat

Kognitiva tester – nu på samiska

Publicerad

Tester för att utreda och följa upp kognitiv nedsättning vid demens och Alzheimers är nu översatta till samiska. ”Vi hoppas på säkrare diagnostik”, säger Katarina Nägga, överläkare och professor i geriatrik vid Linköpings universitet.

Man hoppas nu med de här testerna på samiska på att göra bättre demensutredningar och få en säkrare diagnostik för en mer jämlik vård.

Varför behövs det tester på samiska?

– Det andra språket man har dvs. det språk som inte är ens modersmål försämras först vid demensutveckling och då är det ännu viktigare att man får göra testerna på sitt modersmål för att inte få ett felaktigt resultat, säger Katarina Nägga, överläkare och professor i geriatrik vid Linköpings universitet.

Testet som används för att screena för demenssjukdomar heter MoCA (Montreal Cognitive Assessment) och finns översatt till flera olika språk. Projektet med att översätta det till samiska är ett samarbete mellan Kunskapsnätverket för samisk hälsa, Linköpings universitet och SAMINOR vid universitetet i Tromsø.

 Kulturanpassat

Testet består av olika delar där man bland annat ska benämna djur. I originalet är det noshörning, lejon och kamel man ska kunna benämningarna på men enligt Nägga kan det ställa till problem för samisktalande personer:

– De orden finns ju inte i samiskan, i alla fall inte i det äldre samiska språket så vi fick godkänt av testkonstruktören att ändra till räv, älg och lo istället som är lättare att relatera till så att man ska kunna få rätt på den uppgiften, säger Nägga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.