Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luleå stift är huvudarrangör av samiska konfirmationslägret och de tar åt sig av kritiken som kommit. Foto: SVT

Luleå stift tar åt sig av kritiken från föräldrar

Publicerad

Årets samiska konfirmationsläger har fått viss kritik, både av några föräldrar och några ledare. Man har bland annat anmärkt att det samiska saknades under årets läger.

– Väldigt viktigt att det är ett samiskt konfirmationsläger, säger Eva-Maria Karlsson, stiftsdirektor Luleå stift.

Luleå stift är huvudarrangör av det samiska konfirmationslägret som håller till varje sommar och som lockar ungdomar från hela Sápmi. Men årets läger har fått kritik, bland annat för att det samiska inte har varit synligt under lägret och att samiska knappt hördes under konfirmationsgudstjänsten.

– Det är ju inte roligt att bli besviken när man skickar sitt barn till ett konfirmationsläger. Det är något som vi behöver ta på allvar och titta på. Vi kommer att göra en ordentlig utvärdering av lägret och se var eventuella brister har funnits, säger Eva-Maria Karlsson, stiftsdirektor Luleå stift.

Inte bara missnöje

Årets läger var kortare än vad den normalt brukar vara, och även om den har kantats av föräldrakritik, ledare som har åkte hem tidigare och annat så upplever Eva-Maria Karlsson att inte alla är missnöjda.

– Det är inte alla som är kritiska. Vi har också fått glada tillrop och tack för en fantastisk konfirmationsgudstjänst, så det finns olika uppfattningar, säger Eva-Maria Karlsson.

”Utvärderas och förbättras”

Verksamheten utvärderas och utvecklas årligen. Alla som har haft någonting med konfirmationen att göra får möjlighet att skriva en skriftlig utvärdering.

– Den kommer sen att sammanställas och analyseras. Utifrån den kommer vi att skruva på upplägget och se hur vi tar det vidare, säger Eva-Maria Karlsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.