Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Pirak Sikku tilldelas Samiska rådets kulturpris 2022 för sitt arbete med att synliggöra samisk kultur och rasbiologins inverkan på samer. Foto: Nils-Henrik Sikku

Konstnären Katarina Pirak Sikku får samiska rådets kulturpris

Publicerad

Samiska rådet i Svenska kyrkan tilldelar 2022 års kulturpris till konstnären Katarina Pirak Sikku, Jokkmokk, för hennes långvariga konstnärliga arbete att synliggöra samisk kultur och samisk identitet i både kyrka och samhälle. Med sitt arbete har hon främjat tro- och livsfrågor.

I ett pressmeddelade skriver Svenska kyrkan att kulturpriset tilldelas Katarina Pirak Sikku för hennes goda och intensiva arbete med att visa på hur Rasbiologiska institutets arbete drabbade samerna.

– Rasbiologiska institutet verksamhet har skapat många ärvda trauman. Genom sitt konstnärskap arbetar Pirak Sikku för en upprättelse från detta övergrepp. Hon har även lyft fram den svenska rasbiologins inverkan, Svenska kyrkans del i den och de konsekvenser den fått för samer. Det är något vi ständigt måste våga prata om, säger Eric-Oscar Oscarsson ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan.

Katarina Pirak Sikku får motta priset under Kyrkomötets andra session i Uppsala den 22 november 2022. Kulturpriset har delats ut sedan 1997 och prissumman är på 50 000 kr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.