Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en stor besvikelse. Det här den sista kvarvarande flyttleden vi har,” säger Lars-Marcus Kuhmunen, ordförande Gabna sameby. Foto: SVT

Copperstone får miljötillstånd – Viscaria-gruvan återöppnas

Uppdaterad
Publicerad

Copperstone Resources får miljötillstånd för att återöppna Viscaria-gruvan utanför Kiruna.

Det meddelade mark- och miljödomstolen i dag där gruvan kan återöppna under 2026.

– Det är en besvikelse, säger Niila Inga, ordförande i Laevas sameby.

Den 21 februari avslutades förhandlingarna mellan Laevas och Gabna samebyar och gruvföretaget Copperstone Resources om Viscaria-gruvan i Kiruna.

Samebyarna vill inte att gruvan som lades ner 1996 på grund av lönsamhetsproblem, ska återöppnas då de menar att dess påverkan blir alltför stor på rennäringen.

Viscariagruvan

På måndagen kom domen från mark- och miljödomstolen i Umeå där man nu ger Copperstone miljötillstånd för att återöppna koppargruvan vilket sker under 2026.

Ändringar in i det sista

Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen.

Domen skulle ha kommit redan den 22 april men sköts fram till i dag då länsstyrelsen i Norrbotten som redan i februari sa ja till gruvan ville göra ytterligare kompletteringar.

”Otroligt glädjande besked”

Hos gruvbolaget Copperstone Resources var det glada miner på måndagen.

– Det är ett otroligt glädjande besked i dag, säger vice vd Anna Tyni till SVT Nyheter Norrbotten.

Nu startar arbetet med att tömma gruvan på vatten. Det handlar om sex miljoner kubikmeter, vilket kan ta upp till ett och ett halvt år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Otroligt glädjande” – hör Anna Tyni och Jörgen Olsson från Copperstone om klartecknet från domstolen. Foto: Fredric Alm och SVT

Samebyarna besvikna

Niila Inga, ordförande i Laevas sameby, är besviken över domen.

– Vi hoppades att verksamheten inte skulle få tillstånd. Men det var en väntad dom med tanke på hur omvärlden ser ut, men det är klart man hoppades in i det sista.

De justeringar som gjorts i domen där skyddsåtgärder för rennäringen ska införas.

– Det är 322 sidor dom så vi har inte hunnit analysera det, vi måste sätta oss ner och analysera om det räcker eller om vi ska ta processen vidare.

Även Lars-Marcus Kuhmunen, ordförande Gabna sameby är besviken.

– Det är en stor besvikelse, bolaget har under hela processen förnekat påverkan på Gabna sameby. Det här den sista kvarvarande flyttleden vi har men samtliga har kapats av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viscariagruvan

Mer i ämnet