Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viscaria utanför Kiruna har grävts fram efter 25 års vila. Foto: Fredric Alm

Nu avgörs framtiden för Kirunas Viscariagruva

Uppdaterad
Publicerad

Copperstone Resources vill öppna koppargruvan Viscaria.

Samebyarna Laevas och Gabna har motsatt sig det då det påverkar rennäringen för mycket.

Nu ska ärendet avgöras i mark- och miljödomstolen.

1996 lades koppargruvan Viscaria, ett par kilometer från Kirunas gamla centrum, ner på grund av lönsamhetsproblem.

Men i början på 2019 kom beskedet att det svenska gruv- och prospekteringsföretaget Copperstone Resources ville öppna gruvan igen när man köpte samtliga aktier i australiensiska Avalon Minerals.

I mars 2022 lämnade man sedan in sin ansökan om miljötillstånd till mark- och miljödomstolen. Laevas och Gabna samebyar överklagade dock beslutet då de skulle förlora betesmarker.

Vill erbjuda ersättningsmarker

Copperstone resources har i sin rennäringsanalys dock hävdat att gruvan kommer att påverka Laevas i liten omfattning och närliggande Gabna i ringa omfattning.

Samebyarna håller inte med om den beskrivningen och man har förhandlat med Copperstone som vill erbjuda ersättningsmarker som kompensation för markerna som tas i anspråk.

– I det direkta området förlorar vi möjligheten att nyttja både flyttleden och renbetet, sa Niila Inga, ordförande Laevas sameby till Sameradion i oktober.

Avgörs i domstolen

Nu ska ärendet avgöras i domstolen och förhandlingarna inleds under tisdagen och förväntas pågå till 21 februari.

Gruvbolaget hoppas kunna få sitt miljötillstånd under första halvåret 2024 och under måndagen meddelade Copperstone att man i år startar en lönsamhetsstudie för Viscariagruvan, och planen om en återöppning av gruvan under 2026 ligger fast.

– Den återkoppling vi har fått från finansiärer och banker är att de vill se ett så gediget och genomarbetat underlag som möjligt. Genom att inleda arbetet med en lönsamhetsstudie säkerställer vi att vi använder våra resurser på bästa sätt, säger Jörgen Olsson, vd för Copperstone.

VISCARIAGRUVAN

Viscaria var i drift under åren 1982-1997, först med LKAB som ägare och sedan av finska Outokumpu. När gruvan stängdes återställdes området.

Kvar är 64 kilometer underjordiska orter ned till 670 meters djup som Copperstone tänker dra nytta av. Det kommer dock att ta två-tre år att pumpa ur de vattenfyllda gångarna.

Brytningen sker inledningsvis i dagbrott och det ska brytas både koppar och järnmalm. Det är oklart vem som ska köpa produkterna och vilken väg de ska transporteras. Det blir antingen på järnväg norrut mot Narvik om man säljer på världsmarknaden eller söderut mot Luleå om Boliden och LKAB blir kunder.

Copperstones återöppnande av Viscaria beräknas kosta omkring sju miljarder kronor i investering. Utöver det kapital man redan har förbrukat och har i kassan är planen att resa två miljarder i eget kapital med investerare och tre miljarder genom lån.

Bolaget har redan 25 anställda i Kiruna och planerar för en personalstyrka på 200-250 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.