Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen säger ja till Viscaria-gruvan förutsatt att gruvbolaget följer deras krav. Foto: Anne-Ravna Allas/SVT Sápmi

Länsstyrelsen säger ja till Viscaria-gruvan i Kiruna

Publicerad

Enligt miljöbalken är ett återöppnande av den stängda koppargruvan Viscaria i Goddegobba, Kiruna tillåtligt.

Norrbottens Länsstyrelse menar att det är tillåtligt enligt miljöbalken att företaget Copperstone Resources får öppna den stängda koppargruvan Viscaria i Goddegobba, Kiruna. Förutsatt att företaget följer länsstyrelsens krav.

– Det är främst påverkan på ytvatten, att miljökvalitetsnormerna där inte försämras. Där har vi då ställt krav och villkor på att begränsa utsläppen av metaller och preciserat det, säger Anna-Karin Olsson enhetschef miljöskydd Norrbottens Länsstyrelse.

Ett av Länsstyrelsens krav var också att Natura 2000-området som ligger i nära anslutning till gruvan måste kunna bevaras utan försämring, samt att gruvverksamheten tillfälligt ska kunna begränsas för att inte störa rennäringen.

– Vi ser att det är lämpligt att ha ett sådant, där man så att säga begränsar verksamheten under en tid där exempelvis renar behöver flyttas intill verksamheten, säger Anna-Karin Olsson.

Förhandlingarna avslutade

I över tre veckor har förhandlingarna mellan samebyarna Laevas och Gabna och företaget Copperstone Resources pågått, angående företagets ansökan om miljötillstånd för att öppna den stängda Viscaria-gruvan. Laevas sameby som är den av byarna som berörs mest, har sedan starten av förhandlingarna varit tydlig med att om gruvan öppnas så blir påverkan på samebyn alltför stor.

Förhandlingarna avslutades onsdagen den 21 februari.

Dom meddelades den 22 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.