Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mapuche-folket under demonstrationer mot norska Statkraft tidigare i veckan. I klippet: Eva Maria Fjellheim, forskare vid Tromsö universitet, om varför bolaget får så mycket kritik. Foto: Pablo Vera/AFP/TT

Kritik mot Statkraft i Chile – kräver tillbaka områden

Publicerad

Demonstrationerna i Oslo fortsätter mot vindkraftverken på Fosen.

Samtidigt har urfolk också i Chile visat sitt missnöje mot Statkraft.

Mapuche-folket kräver att få tillbaka markområden vid floden Pilmaiken i södra Chile.

Under torsdagen kedjade demonstranter sig fast och blockerade samtliga ingångar till Statkraft, det statligt ägda kraftbolaget är majoritetsägare i Fosen vind som driver vindkraftverken på Fosen.

Men det är inte bara i Oslo som det pågår demonstrationer utan det gör det också i Chile där flera demonstranter från ursprungsbefolkningen samlades utanför den norska ambassaden i Santiago, rapporterar NRK Sápmi.

Både renägarna i Fosen och Mapuche-folket kämpar mot Statkraft och kräver tillbaka markområden vid floden Pilmaiken i södra Chile där Statkraft äger vattenkraftverk.

Kräver att Statkraft drar sig ur

De anser att Statkraft kränker de mänskliga rättigheterna och kräver att de drar sig ur vattenkraftsprojekten i Pilmaiken då floden anses helig av Mapuche-folket.

I september besökte en grupp mapucheaktivister Norge.

– Det är Chiles myndigheter som är ansvariga men Statkraft har ju ett ansvar också eftersom de har investerat i det, säger Eva Maria Fjellheim, forskare vid Tromsö universitet.

Statkrafts vd Christian Rynning-Tønnesen på frågan om varför man hamnat i konflikt med flera urfolk.

– Jag tror att det speglar att när hela världen måste ställa om sin energiproduktion från att vara dominerande fossil till att bli dominerande förnybar energi. Då kommer det att finnas grader av konflikter i olika länder och vi måste mätas efter hur bra vi är på att hantera detta också, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.