• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uddevalla i Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: SVT:s programbeställare Helena Olssons varar på kritiken från bland annat artisterna Jon Henrik Fjällgren och Natalie Carrion. Foto: SVT

Kritiken mot SVT: ”Man ska inte underskatta tittaren”

Uppdaterad
Publicerad

När den samiska Melodifestivalen – Sámi Grand Prix – arrangerades på påskafton så direktsändes den på NRK:s största tv-kanal. På SVT kunde du bara se den i en otextad version här på SVT Sápmi.

Nu växer kritiken mot hur etablerad svensk media hanterar samisk musik.

– På svensk sida är man lite efter här, säger journalisten och utgivaren Katarina Hällgren i veckans 15 minuter från Sápmi.

Redan inför Sámi Grand Prix gick deltagaren Natalie Carrion ut med en utmaning till Sverige. Det var dags att steppa upp och våga lyfta samisk musik, konstaterade hon.

– Jag tittar hela tiden över på Norge och inspireras av det. Där är det väldigt levande. Recensenterna är nyfikna. Man plockar in dem i aktuella program. Det är jättekul, säger hon i veckans 15 minuter från Sápmi.

Hon fortsätter:

– Det ändrar bilden av det samiska för många i landet. Det blir mer positivt.

Jon Henrik Fjällgren, en av få samiska artister som fått en karriär även inom majoritetsasamhället, håller med.

– Det finns så många samiska artister som många inte vet vilka det är. När jag slog igenom trodde de nästan att det bara var jag som jojkade, säger han.

”Vi ska ha en bredd i utbudet”

När 15 Minuter från Sápmi når SVT:s programbeställare Helena Olsson är hon först osäker på vad Sámi Grand Prix är för program. Men hon betonar att visionen från SVT:s sida är att lyfta det samiska.

– Vi ska ha en bredd i utbudet. Vi jobbar med att å ena sidan utgöra en bra service till språkgruppen och å andra sidan göra breda program för majoritetspubliken, säger hon.

Katarina Hällgren, journalist och utgivare som länge bevakat samisk kultur, är tveksam till det resonemanget.

– Man ska nog från SVT:s sida tänka lite mindre att det är ett samiskt program för en samisk publik. Det är ett musikprogram som kan intressera majoritetsbefolkningen och förmodligen skulle göra det.

Hon fortsätter:

– Jag tror inte att man ska underskatta tittaren så.

NRK fick nya mål

Det har däremot inte alltid varit så att samiska artister lyfts fram mera i Norge.

– För tio år sedan var inte samisk musik något som prioriterades på riksplattformarna. Det var NRK Sápmis uppgift, säger Wenche Marie Hætta, musikjournalist på NRK.

Men sedan dess har mycket hänt, enligt Hætta. NRK fick nya mål på riksnivå om att både samisk och norsk kultur skulle utvecklas.

– På grund av den strategin har det blivit så att NRK, inte bara NRK Sápmi, visar mer, är intresserat och prioriterar att visa samisk kultur och musik, säger hon.

Se 15 minuter från Sápmi klockan 16.35 på SVT2 eller redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer