Kulturministern Parisa Liljestrand. Foto: Samuel Steén/TT

Kulturministern om rapporten: ”Det är positivt”

Uppdaterad
Publicerad

Rapporten om hur samiska kvarlevor och föremål ska lämnas tillbaka är inlämnad.

Nu ligger frågan på regeringens bord.

”Vi kommer nu att läsa och analysera”, skriver kulturministern Parisa Liljestrand till SVT Sápmi.

Redan 2007 begärde Sametinget att alla samiska kvarlevor som finns på museer och institutioner ska lämnas tillbaka till det samiska folket.

Flera återbegravningar har sedan dess skett, men än finns det kvar kvarlevor och föremål som behövs återbördas.

Nyligen släppte Riksantikvarieämbetet en andra del av en rapport som ska underlätta återlämnandet.

Regeringen har nu mottagit rapporten och i en skriftlig kommentar till SVT Sápmi skriver kulturministern Parisa Liljestrand att man är positiva.

”Det är positivt att Riksantikvarieämbetet under arbetet med uppdraget kunnat konstatera att det regelverk som finns på plats idag inte utgör något hinder för återlämnande, dvs. det juridiska ramverket finns på plats”, skriver Liljestrand.

Regeringen ska nu analysera rapporten och därefter besluta hur man gå vidare i frågan.

”Vi kommer nu att läsa och analysera de förslag på insatser som myndigheten efter samråd med ett flertal samiska organisationer lämnat för att ytterligare underlätta att dessa processer kommer till stånd. Därefter får vi se hur vi gemensamt går vidare i frågan.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rapporten om hur samiska kvarlevor och föremål ska lämnas tillbaka ligger nu på regeringens bord. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.