Sametinget har återremitterat kulturpolitiskt handlingsprogram. Foto: Stefan Karlsson

Kulturpolitiska handlingsprogrammet skickas tillbaka

Publicerad

I veckan behandlade Sametingets plenum förslaget till kulturpolitiskt handlingsprogram. Den antogs inte av plenum bland annat på grund av att den inte varit ute på remiss hos samiska institutioner och organisationer.

Det är Sametingets kulturnämnd som har utarbetat förslaget som plenum återremitterade. Stefan Larsson, ordförande i kulturnämnden är inte förvånad över beslutet i plenum.

– Ganska väntat när den inte remitterades ut i laga ordning till partierna och organisationerna så jag är inte överraskad. Det kulturpolitiska handlingsprogrammet är ju grunden till all samisk kultur och bidragsgivning, det är ett väldigt viktigt dokument, säger Stefan Larsson

Flera partier krävde återremiss

Partierna Guovssonásti, partiet Samerna, Landspartiet Svenska Samer och Samelandspartiet krävde återremiss av ärendet,, med motiveringen att handlingsprogrammet ska vara förankrad i det samiska samhället och det är den inte eftersom den inte varit ute på remiss. Att både Guovssonásti och Samelandspartiet har ledamöter i kulturnämnden har inte haft någon betydelse, menar Samelandspartiets partiledare Marianne Gråik, eftersom det är Sametingets styrelse som i slutändan beslutar om vad som sker med ärendena.

– Kulturnämnden överlämnade det här till styrelsen och det här är ett arbetssätt som, för den här mandatperioden, styrelsen tar ett större ansvar för processen och tar själv initiativ till hur processen ska fortgå och styrelsen har lämnat över det till plenum, säger Marianne Gråik.

Stefan Mikaelsson, vice styrelseordförande, tycker att det är bra att ärendet återförvisades eftersom det finns delar, enligt honom, förutom att den inte ha remitterats, som behöver förbättras.

– Det är bra att vi får diskutera de här ämnena i plenum, så att vi kan arbeta fram ett så bra resultat som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.