Svenska kyrkan ber under söndagen det samiska folket om ursäkt. Skådeplatsen för denna andra ursäkt var i Luleå domkyrka. Foto: SVT/Adam Berlin

Kyrkostyrelsen: ”En utredning om kyrkans markförvaltning är på gång”

Publicerad

Kyrkans skogsägande har ständigt kommit upp i samband med försningsprocessen med samerna. Därför stack det i ögonen för många när kyrkomötet förra veckan avslog flera motioner om att bland annat stoppa kalhyggena.

Enligt majoriteten att det är bättre att skynda långsamt och tillsätta en utredning.

– Det är ett rejält arbete svenska kyrkan ska göra i försoningsprocessen. Det är viktigt att det arbetet har sin gång och att vi inväntar de utredningar som pågår för att vi ska kunna fatta ett väl genomarbetat beslut, säger Isak Öhrllund (S), ledamot i förvaltarskapsutskottet i kyrkomötet.

Direktiven ska tas i december

Enligt kyrkostyrelsen är man nu på gång med utredningen som ska titta på kyrkans förvaltning av mark och skog. Direktiven för en utredning väntas tas på nästa kyrkostyrelsemöte 19 december.

– Vi är inte klara än med direktiven men det kommer handla bland annat om att beskriva och beakta urfolksperspektivet och att samråda med svenska kyrkans samiska råd och andra samiska representanter, säger Wanja Lundby-Wedin (S).

”En ständig diskussion kring balanspunkten”

Det som ska utredas är hur prästlönetillgångarna, alltså mark, skog och fonder, ska förvaltas. I dag är skrivningen sådan att vid förvaltningen av prästlönefastigheterna ska naturvårdens och kulturmiljövårdens intressen beaktas i skälig omfattning.

– Om det är en obalans, om det är en övervikt mot ekonomiska värden så är det så att vi måste balansera upp mellan de fyra hållbarhetsdimensionerna som vi pratar om inom kyrkan. Ekonomiska, ekologiska, sociala och andliga värden. Men det får utredningen visa. Det är också viktigt att vi inte går in och detaljstyr hur stiften ska jobba, säger Isak Öhrlund (S).

Det handlar om mycket pengar för Svenska kyrkan, kan det påverka det här arbetet?

– Det som är huvudsaken med de här tillgångarna är att kunna dela ut vinstdelar till församlingar och pastorat. Men de ska förvaltas på ett genomtänkt sätt. Och hållbarhetsfrågan har blivit mer aktuell på senare år. Det är väldigt spännande, det är en ständig diskussion kring balanspunkten, att kanske jobba mer med hållbarhet. Och då kommer urfolksfrågan och det perspektivet in, säger Wanja Lundby-Wedin, förste vice ordförande i kyrkostyrelsen.

Svenska kyrkans markägande i Sápmi

Med sina 93 941 hektar mark är Härnösands stift det största stiftet vad beträffar innehav av mark. Skogsbruk bedrivs på 69 753 hektar, enligt Härnösands stifts årsrapport (2021) för prästlönetillgångar.

I Luleå stift förvaltas totalt 60 000 hektar mark, varav ungefär hälften enligt stiftet kan användas till skogsbruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.