Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tillträdande ärkebiskop Martin Modeus i klippet ovan: ”Ursäkten handlar inte bara om ord.” Foto: Stefan Karlsson/SVT

Svenska kyrkan om ursäkten och skogen: ”Ursäkten handlar inte bara om ord”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Modeus är den som tar över biskopkräcklan efter Antje Jackelén. Den tillträdande biskopen tar också över processen med Svenska kyrkans ursäkt till det samiska folket. Och han menar att det även i skog- och markfrågan, inte handlar om bara ord.

– Vi ska göra rejäla tag och titta på markfrågan, som är den mest brännande, säger Martin Modeus.

Jörgen Stenberg jojkade under gudstjänsten i Luleå domkyrka. Han har också ett förslag till Svenska kyrkan i ursäktsprocessen när det gäller frågan om markägande och skogsavverkningar, som många har lyft som den viktigaste frågan i samtalen med kyrkan i Luleå.

– Min tanke kring det är att de ska byta bort all mark utanför renskötselområdet till skogsbolag, och istället byta till sig mark som är viktig för renskötseln, och få till en samisk förvaltning på dem.

Svenska kyrkan har sagt att man i en första etapp i ursäktsarbetet ska titta mer på hur marken som svenska kyrkan förvaltar har hamnat där.

Det finns konkreta förslag om markbyten, hur ser ni på en sådan väg?

– Där det finns en vilja brukar det finnas vägar. Det är ingen central stiftelse som kan besluta. I Skåne har man sålt och köpt och bytt jordbruksmark förr. Reglerna är ju sådana att man kan inte bara minska men man kan ju göra byten, det är inte uteslutet att det går, svarar avgående ärkebiskop Antje Jackelén om Jörgen Stenbergs förslag.

”Markfrågan är den mest brännande frågan”

Martin Modeus är tillträdande biskop efter Antje Jackelén. Han tar över processen med ursäkten till det samiska folket, som väntas pågå i tio år. Och lovar handlig i skogs- och markfrågan.

-Det är jätteviktigt att vi går tillmötes i det här arbetet därför att en sådan här försoningsprocess handlar inte bara om ord utan den handlar om handling också. Det finns i de här åtagandena att vi ska göra rejäla tag och titta på frågor i markfrågan, som är den mest brännande. Det ska inte slarvas och hastas och gissas utan vi ska stå på fast grund innan vi tar nästa steg, säger Modeus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.