Gamla samiska föremål och bilder samlade i en digital portal. Foto: SVT

Samisk arkivportal lanseras – 30 000 dokument från hela Sápmi

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 februari invigs den samiska arkivportalen Nuohtti på Ájabiblioteket i Jokkmokk. Portalen innehåller 30 000 digitala dokument och fotografier från Sápmi.

I ett pressmeddelande skriver Riksarkivet att lanseringen av Nuohtti är ett första steg på vägen mot att ge samerna kollektiv tillgång till arkivmaterial och fotografier med samisk relevans. Materialet är hämtat från 32 arkiv, bibliotek och museer i Europa.

Portalen har samlat material som har skapats av myndigheter, vetenskapsmän, upptäckare och missionärer från hela Europa som varit på besök i Sápmi redan för flera hundra år sedan. Det materialet är nu samlat och blir tillgängligt för alla på ett enkelt sätt.

Tillgängliggöra arkivmaterial

Med arkivportalen vill man representera en god metod för att främja dekolonisering av det samiska kulturarvet. Portalen ska tillgängliggöra materialet om det samiska samhället, det samiska folket, deras kultur och historia.

Nuohtti är resultatet av ett nordisk samarbete. De som ansvarar för portalen är riksarkiven i Sverige, Norge och Finland, samt de samiska arkiven i Norge och Finland.

I samband med lanseringen i Jokkmokk deltar bland annat Inga Marja Steinfjell, direktör på Samisk arkiv i Norge, och berättar om portalens bakgrund och framtidsmöjligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.