Lär sig om äldre slöjdtradition – genom rasbiologiska bilder

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Spik Skum har varit med och bidragit till Katarina Pirak Sikkus utställning som pågår just nu i Göteborg. För henne har det varit tungt att titta på rasbiologiska bilder – men hon har hittat ett praktiskt värde i dem.

Arbetet med utställningen har gett henne mer kunskap om sin historia, hon har lärt sig mer om sin släkt på sin morfars mors sida.

Hon har under den här tiden fått låna en hundra år gammal kolt, som hon även sett på foton.

Det har inte alltid varit självklart, men hon har lärt sig mycket om äldre slöjdtradition, och fört den traditionen vidare.

– Det har varit en lång process. Jag har sytt många koltar utifrån rasbiologiska bilder. Men jag har inte pratat så mycket offentligt om det. En del tycker det känns tungt att jag tittar och använder de här bilderna, berättar slöjdaren Katarina Spik Skum.

Frågade äldre släktingar om lov

Hon frågade äldre släktingar innan hon vågade använda sig av bilder för att kunna ta upp gamla slöjdmönster.

– Förhoppningsvis kan jag få till något bra. Jag har hittat lulesamiska koltmodeller som nästan inte synts någon annanstans och inte funnits bevarade.

Se henne visa äldre slöjd och hör henne berätta om sin resa i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.