Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oahppij Vuosádis 2023 Foto: Stefan Karlsson

Lättade och glada slöjdelever visar upp sina alster

Uppdaterad
Publicerad

En tradition sedan många år tillbaka är att på onsdag kväll håller Oahppij vuosádis vernissage.

Det är Sámiid Oahpahusguovddáš andraårs slöjdelever som visar upp sin slöjd och som traditionen bär är det kö ända ut på skolgården och en lång vindlande kö uppför trappan. Årets utställning heter Manname som betyder att vara på väg.

Eleverna är lättade och glada att utställningen är klar och att den tas väl emot av besökarna.

– Det känns himla kul, att folk vill komma och se vad vi har gjort. Vi har ju bara suttit i slöjdsalen och tänkt att kanske det här blir bra. Hoppas vi får bra respons, skrattar Áile Inga Grape.

Andraårseleverna gör alltid ett specialprojekt där man förutom själva slöjdföremålet också ska beskriva hela arbetsgången. För Áile Inga var det ett självklart val vad hon ville göra.

– Jag var säker på vad jag ville göra, jag har gjort ett specialprojekt som betyder mycket för mig, en lippedorka från Ivgovuotna, en innerpäls.

En av de många besökarna var Eva Aira som varit lärare för dessa elever under ett halvår förra året.

– Jag blir så stolt när jag ser vad dom har gjort, jag var lärare för dem en tid förra året och dom har verkligen utvecklats så mycket men då har dom också så bra lärare, Lise Tapio Pittja och Miriam Länta, säger Eva Aira.

Kan du förklara hur eleverna kan blir så duktiga på bara två år?

– När dom får sitta i lugn och ro och bara slöjda och upprepa och upprepa och lära sig, säger Eva Aira.

Lisa Drugge är också lättad och glad.

– Det är så roligt att så mycket folk vill komma och se vad vi har gjort. Det har varit väldigt mycket jobb men det har varit roligt också att jobba tillsammans med mina vänner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.