Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luleå stift när de tidigare i år kommenterade kritiken som kom mot samiska konfirmationslägret under sommaren. Foto: SVT

Luleå stift tar omtag om samiska konfirmationslägret

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken i somras. Nu tar Luleå stigt ett omtag kring det samiska konfirmationslägret.

Sommarlägret 2023 pausas för att säkra upp ett bra läger för året efter, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Det samiska konfirmationslägret möttes av stark kritik i somras. Ledare åkte hem från lägret tidigare än planerat. Föräldrar protesterade mot att det samiska inte lyftes upp så mycket som det borde. Under konfirmationsgudstjänsten hördes knappt någon samiska alls, enligt kritiska föräldrar.

– Våra ungdomar måste få stärka sin identitet så de blir starka som samer och känna sig trygga i att vara samer. Vårt samiska liv och språk är lika viktigt som allt annat, sade föräldern Mariann Lörstrand Blind till SVT Sápmi i somras.

Nyanställer

Föräldrarna krävde då ett omtag. Och nu har Luleå stift beslutat sig för att göra just det.

I ett pressmeddelande som skickades ut under torsdagen skriver kyrkan att de nu ska se över hela konceptet. De anställer Nils-Johan Labba, tidigare lägerchef på det samiska konfirmandlägret och vice ordförande för samiska rådet i Svenska kyrkan, för att vara en del av ledningen som ska göra omtaget, enligt pressmeddelandet.

Lägret pausas nästa sommar

Det här innebär även att lägret pausas under sommaren 2023.

– Tyvärr kommer Luleå stift inte kunna erbjuda ett sådan läger 2023. Jag förstår verkligen att de som såg fram emot att anmäla sig nu är besvikna över att det inte kommer bli något, men som det är just nu kan vi inte säkra upp ett bra samiskt konfirmandläger, säger Eva-Maria Karlsson, stiftsdirektor, i pressmeddelandet.

Hon fortsätter:

 – Vi ser över hela konceptet och vill utveckla det samiska konfirmandarbetet. Vi behöver till exempel hitta ytterligare samisk ledarkompetens och en samisk lägerchef. Det är viktigt att säkerställa samiskt inflytande i den fortsatta processen, säger Eva-Maria Karlsson.

Luleå stift är huvudarrangör för det samiska konfirmandlägret. Mellan 40 och 60 ungdomar konfirmerats varje sommar, de senaste gångerna i Burträsks kyrka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.