Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Manifestation mot gruvplaner i Gállok. Foto: Anna-Karin Niia, SVT

Manifestation i Gállok mot gruvplanerna

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal personer var på plats i Gállok för att visa sitt missnöje mot planerna på en gruva. Planer som regeringen snart ska ge grönt eller rött ljus till.

Främst är det unga som samlats i Gállok/Kallak. Klimataktivisten Greta Thunberg var på plats, likaså representanter från den samiska ungdomorganisationen Sáminuorra.

– Vi vill lyfta de ungas röster i den här frågan, visa att vi är emot en gruva i Gállok, säger Sara Elvira Kuhmunen, ordförande i Sáminuorra.

Under banderoller som ”Stoppa grön kolonialism” och ”Rädda Gállok” manifesterade främst ungdomar mot gruvplanerna i området.

– Jag kommer protestera så mycket jag kan. En gruva skulle förstöra för rennäringen, och naturen i området, säger 12-åriga Astrid Länta, Jåhkågaskka sameby.

Omdebatterad fråga under många år – snart ska beslut tas

Beowulf minings ansökan om en bearbetningskoncession i Gállok, några mil utanför Jokkmokk, har legat på regeringens bord drygt fem år.

Det tidigare regeringspartiet Miljöpartiet har varit tydliga med att de inte vill ha en gruva i Gállok. Länsstyrelsen har sagt nej, likaså samebyarna i området och Sametinget. Kommunledningen i Jokkmokk är för en gruva och hoppas att gruvan kan ge kommunen fler jobbtillfällen.

Den socialdemokratiska regeringen har aviserat att de kommer ta ett beslut i närtid.

Gruvföretaget Beowulfs ordförande Sven-Otto Littorin har under veckan svarat SVT Sápmi på sms att han anser att en gruva kan samexistera med renskötseln i området.

Artikeln uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.