Det nyzeeländska Maoripartiet vill att landet klipper banden till det brittiska kungahuset och drottning Elizabeth. Foto: Nick Perry/AP

Maorier vill klippa banden med brittiska kungahuset

Uppdaterad
Publicerad

Det nyzeeländska Maoripartiet vill att landet klipper banden till det brittiska kungahuset och drottning Elizabeth.

Partiledaren Rawiri Waititi till tidningen the Guardian, att en skilsmässa från det brittiska kungahuset skulle lägga grunden för ett ”mer meningsfullt partnerskap” framöver. Utspelet innebär också att partiet svänger i frågan kring om Aotearoa, som Nya Zeeland kallas på maori, ska bli en republik, ett förslag som Maoripartiet tidigare har varit emot.

Premiärminister Jacinda Ardern har tidigare sagt att hon är för en republik, men att hon inte tänker agera i frågan under sin mandatperiod. Enligt en undersökning från förra året var en tredjedel för en sådan övergång, medan 47 procent var emot. Det rapportar Sameradion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.