Maria Juuso Foto: Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sápmi

Maria Juuso är ”Veckans färsking” med en jazzig samisk låt

Uppdaterad
Publicerad

Maria Juuso från Piteå, har sina rötter från Luokta Mavas sameby. Hon är Veckans färsking i P4 Norrbotten med låten Ođđa áigi.

Juuso är sånglärare och sångerska. Hon kommer att inom kort släppa sin första skiva i eget namn. På skivan har hon med låtar med texter på svenska, samiska och engelska. Maria Juuso är influerad av jojk, pop och jazz. 

– Jag pratar inte flytande samiska. Jag fick ta hjälp av Maria Labba att översätta låtens text. Texten handlar om att det är en ny tid och att vi är starka som vinterisen. Vi är i regndropparna och regnbågen och vi finns i regnet men syns i solen, berättar Maria Juuso till P4 Norrbotten.  

Veckans färsking är en satsning som P4 Norrbotten gör för att lyfta fram lokal musik. En utvald låt spelas tre gånger per dag under en vecka.

Veckans färsking

  • Lokal musik i P4 Norrbotten 
  • I Veckans färsking lyfts lokal musik fram i P4 Norrbotten.
  • En utvald låt spelas tre gånger per dag under en vecka i kanalen. 
  • Veckans färsking ska stimulera kompositörer och musiker i Norrbotten att skriva egen musik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.