Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Mats Jonsson: ”Jag folkbildar, utan kunskap tjänar vi bara gruvbolagen”

Uppdaterad
Publicerad

Mats Jonsson ställer ut vid Bildmuseet i Umeå, en utställning som har som ambition att öppna ögonen för det konstnären kallar det kulturella folkmordet. Utställningen Forfarande samer bjuder på både föremål men också svart tusch på vit kartong, berättelser, rutor som vävs samman till en skärva av skogssamisk historia.

– Min roll, det handlar om folkbildning. Har man förståelse och kunskap är det lättare att ta ställning, säger han och syftar till alla dagsaktuella frågor som till exempel exploateringarna i norr, gruvor som påverkar samer idag i allra högsta grad.

Utställningen är en förlängning av den bok som utkom 2021 När vi var samer. Stora seriebilder möter besökaren, resan han gjort när han utforskar sitt eget samiska ursprung. Centralt i utställningen finns den rotslöjd som han fått med sig hemifrån. Helt ovetandes om sin egen historia kom allt så småningom att falla på plats.

– Det är typiskt när man växer upp assimilerad, föremålen har alltid funnits där, som stjärnan som hängts upp till advent, men jag hade ingen aning om att den var samisk, berättar Mats Jonsson.

Utställningen som öppnar fredag den 17 juni har fått namnet Fortfarande samer och kan ses en bit in på nästa år.

Hör seriekonstnären Mats Jonsson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.