Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Anne Lajla Buljo Åhrén, ordförande i Åanghkeren saemiensiebrie, berättar om årets midsommarfirande i Ankarede. Foto: SVT

Midsommar i Ankarede – en viktig samlingsplats

Publicerad

Årets midsommarfirande i Ankarede, Jämtland, är i gång.

En viktig mötesplats för både gammal som ung.

– Den är viktig för min familj, säger Anne Lajla Buljo Åhrén, ordförande i Åanghkeren saemiensiebrie.

Ankarede i Jämtland har varit en samlingsplats för områdets samer i över 100 år, och ännu fortsätter traditionen att samlas där på midsommar.

– Förr när det inte fanns sociala medier var det här en viktig mötesplats för samerna i området. Det är det fortfarande, men inte på samma sätt som då, säger Anne Lajla Buljo Åhren, ordförande i Åanghkeren saemiensiebrie.

Årets midsommarfirande skiljer sig inte nämnvärt från föregående år, utan man har traditionsenligt gudstjänst, språkbad för barn, dans och lassokastningstävlingar.

Ankarede är en av få samlingsplatser för områdets samer. Dit lockas både ung som gammal. Vissa har varit där sedan födseln och andra för första gången.

– Folk över hela Sápmi kommer hit, säger hon.

”Klart det skrämde oss”

Men det är inte enbart nöje. Förra årets skakades midsommarfirandet av en misstänkt våldtäkt vilket har satt sina spår.

– Det är klart att det skrämde oss. Vi har varit lite naiva i vårt tänkande och inte tänkt att det kan hända här, säger Anne Lajla Buljo Åhrén.

Eftersom det inte är en festival och att området inte är instängslat så är det väldigt svårt att ha koll på allt som händer menar Anne Lajla Buljo Åhrén. Där det tältas och finns lavvun går under allemansrätten.

– Vi pratar om det här och försöker få mer vuxna att finnas i området, säger hon.

Dans och lassokastning

Kyrkan har en central roll i midsommarfirandet i Ankarede. Därför anordnas en musikalisk helgmålsbön på midsommarafton klockan 18:00 och en mässa på midsommardagen klockan 11:00.

På fredag och lördag kväll anordnas det dans och jojk på Folkets hus i Stora Blåsjön. På söndagen är det lassokastningstävlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.