Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Märta Stenevi, Henrik Blind och Amanda Lind, miljöpartiet. Foto: Stefan Karlsson

Miljöpartiet vill tillsätta en samisk statssekreterare

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Jokkmokks marknad presenterade Miljöpartiet sin plan framåt för att stärka samiska frågor i den svenska politiken.

– En förstärkning av rättigheter krävs i all relevant lagstiftning och möjligheter till samiskt liv och kultur i Sverige i dag, säger Märta Stenevi.

Partiet representerades i Jokkmokk av språkröret Märta Stenevi, riksdagsledamoten och tidigare kulturministern Amanda Lind och Henrik Blind, kommunalråd i Jokkmokks kommun.

Partiet avser att arbeta vidare med frågor som var aktuella under regeringstiden men som de inte lyckades driva igenom i den socialdemokratiska regeringen. De vill, som tidigare, ratificeria FN-konventionen  ILO-169 om urfolks rättigheter. Men utöver de vill de nu även tillsätta en samisk statssekreterare under regeringen för att stärka arbetet med samiska frågor. Dessutom villl de att Giron Sámi Teáhter får status som nationalscen.

Varför presenterar ni den här planen nu, efter valet?

– Nu ser vi framåt, när vi nu börjar formera vår politik inför ett kommande maktskifte, att vi har ett stort behov att formera politiken kring samiska frågorna. Framförallt handlar det om att få en helhet, både från de konstitutionella frågorna över till den förstärkning av rättigheter som krävs i all relevant lagstiftning för möjligheter till samiskt liv och kultur i Sverige i dag, säger Märta Stenevi.

”Behöver lära befolkningen”

Stenevi menar att Miljöpartiet har en viktig roll att bygga opinion kring de samiska frågorna.

– Här har vi sett en annan medvetenhet om samiska rättigheter de senaste åren och vi behöver använda den ökade medvetenheten till att visa att det här också är politiska frågor. Det här är viktig historia som vi behöver lära hela Sveriges befolkning. Folk behöver förstå vidden av det och vi ska ta steget vidare och forma en bättre framtid, säger Märta Stenevi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.