Muonio sameby: ”Skadan är ju redan där – en stor grop”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kom domen i Mark- och miljödomstolen. Kaunis Irons gruva i Kaunisvaara kan fortsätta och tillståndet återkallas inte. I Muonio sameby, i vars område gruvan ligger, är man delvis lättad.

– Skadan är ju redan där, enda man kan hoppas på är att bolaget kan rätta till alla brister, säger Hans Holma, ordförande i sambyn.

Naturvårdsverket begärde 2018 att det miljötillstånd som Northland Resources hade och som Kaunis Irons fick överta skulle återkallas. Man menade att verksamheten drivs inte som det står i det tillståndet.

Transporterna minskas

Men när domen kom i Mark- och miljödomstolen under torsdagen innebar den inte något totalt stopp. I stället minskas gruvans tillståndsgivna årliga produktion från 20 miljoner ton till 7 miljoner ton. Någon förändring från dagsläget blir det däremot inte då företaget i dag redan ligger på en produktionstakt på 6-7 miljoner ton per år.

Gruvan har påverkat flera samebyar i området – delvis på grund av arbetet med själva gruvan men också på grund av transporterna i renbetesmarker. En av dem som drabbats hårdast är Muonio sameby i vars område gruvan ligger.

Kommer det här att påverka Muonio sameby?

– Det är ju redan en stor skada i naturen, en stor grop. Det är klart att det blir mindre trafik men annars vet jag inte, säger Hans Holma, ordförande i sambyn.

Han fortsätter:

– Det är bra att det kommer en dom och att allt har setts över. Nu är det bara för bolaget att rätta till alla brister för framtiden så att det går rätt till även i kommande verksamhet. Allt ska ju gå rätt till enligt svenska lagar och det miljölagstiftningen kräver.

Hoppas på avtal

Gruvbolaget har hittills inte haft något avtal med samebyn. Holma hoppas att de nu ska kunna enas om en överenskommelse för framtiden. Enligt Holma har förhandlingarna nu påbörjats.

– Vi har kommit en bit på väg, bara dom nu får till ett tillstånd och verksamheten i ordning, så att allt går rätt till, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.