”Det känns inte bra, alla pengar går till bensin”, säger renskötaren Jåvna Allas om det rekordhöga bränslepriset i Sverige. Foto: Stefan Karlsson, SVT Sápmi

Ná divrras ii leat boaldámuš goassege leamaš Ruoŧas – Boazovázzi: ”Divraset go golli”

Uppdaterad
Publicerad

Bränslepriset i Sverige slår alla tidigare rekord och 19-kronorsvallen är nu passerad för diesel. Renskötaren Jåvna Allas använder motorfordon i sitt arbete varje dag.

– Priset är ju snart högre än guld, säger han.

Vi träffar renskötaren Jåvna Allas, Talma sameby när han står och tankar bensindunkar som han ska ha med sig ut i renskogen.

– Jag brukar annars tanka ett tiotal bensindunkar, så det här är inte så många nu. Och hade jag tankat bilen så hade det blivit ytterligare 20 kr litern, säger Jåvna Allas.

Kör motorfordon dagligen i arbetet

Han använder motorfordon dagligen i sitt arbete. I grannländerna, Norge och Finland är literpriset några kronor billigare, men att åka dit och tanka är inget alternativ för honom, då det är närmare 200 km till grannländerna från Kiruna.

I klippet hör du renskötaren Jåvna Allas tankar om det höga bränslepriset och varför elfordon inte är ett alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.