Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helikopterpiloten Niklas Fjellgren från Mittådalen, Sverige deltar i räddningsarbetet efter ett passagerarplan som anmälts som saknat i närheten av Jomsom i Nepal. Foto: Niklas Fjellgren/privat

Niklas från Mittådalen, deltar i räddningsarbetet i Nepal: ”Målet är att hitta dem vid liv”

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Fjellgren från Mittådalen var den enda helikopterpiloten i området när flygplanet försvann i Nepal.

Nu deltar han aktivt i räddningsarbetet – där planet fortfarande är försvunnet.

– Jag har varit ut flera gånger, men det är hårt väder och dålig sikt, säger Niklas Fjellgren till SVT Sápmi.

Planet med de 19 passagerarna och två piloter startade från Pokhara med destitnation Jomsom i Nepal under söndagsmorgonen lokal tid.

Nästan direkt efter att planet lyft från Pokhara tappade piloterna kontakt med flygledartornen.

Niklas Fjellgren från Mittådalens sameby i Härjedalen har under flera år flugit i Nepal. Han var på plats på flygplatsen i Jomson när han fick reda på att planet saknades.

– Jag for i väg nästan direkt, säger Niklas Fjellgren till SVT Sápmi.

Världens sjunde högsta berg

Men på grund av det dåliga vädret och dimman, så fick Niklas och räddningsmanskapet vända tillbaka till flygplatsen i Jomsom. Även om de hade GPS-tracken från det saknade planet, så ställde det dåliga vädret käppar i räddningsarbetet. Enligt Fjellgren ligger planet troligtvis under toppen av berget Dhaulagiri. Det är världens sjunde högsta berg med sina 8 167 meter över havet.

– Det har varit otroligt svårt att flyga, vädret ändras hela tiden med starka vindar. Och andra helikoptrar har inte kunnat komma och hjälpa, då det varit dimma och molnigt i Pokhara, där de varit stationerade, säger Niklas Fjellgren.

Han fortsätter:

– Vi har landat och pratat med lokalbefolkningen i närheten av berget och Jomsom, som berättar att de hört det saknade planet när de flög över dem i molntäcknet.

Letandet fortsätter i morgon bitti

SVT Sápmi var i kontakt med Fjellgren klockan 18.00 lokal tid under söndagen och då hade armens helikopter kommit upp till Jomsom.

– Vi kommer inte att flyga något mer i kväll, men fortsätter söka efter planet och passagerarna i morgon bitti.

Tror du det finns en chans att hitta dem vid liv?

– Jag kan inte säga något, då man inte vet vad som hänt, säger Niklas Fjellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.