Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tio år fick vi följa Meahcce Vulle och Slurfi på olika äventyr på barnTV. Och för tidigare TV-producenen Nils Josef Labba som också spelade karaktären var det ett roligt och viktigt jobb. Foto: SVT/Anna-Karin Niia

TV-muittut #2 – Nils Josef Labba: ”Meahcce Vulle betyder mycket för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Karaktären Meahcce Vulle tankade sin skoter med torsksoppa och använde myggspray som smörjmedel. Under tio år hittade Meahcce Vulle tillsammans med hunden Slurfi på olika upptåg i barnprogrammet Uldá. Bakom karaktären finns Nils Josef Labba.

– För mig var det självklart att samiska barn också skulle ha roliga barnprogram på samiska med samisk värdegrund.

Idén med Meahcce Vulle hade funnits länge hos Nils Josef Labba, Idivuoma, men det föll alltid på vem som skulle spela karaktären. Tills en dag i hjortronskogen, då han såg sin egen spegelbild i vattnet när han skulle dricka vatten.

– Det är ju jag som ska spela honom, säger Nils Josef Labba vid köksbordet i Karmas där vi träffas.

Han fortsätter:

– Meahcce Vulle är nog ganska mycket jag, det måste jag nog erkänna, säger han leende.

Han arbetade då som barntv-producent på SVT Sápmi, som då hette Same-TV.

Soppatorsk blev torsksoppa

Under cirka tio år med start i mitten på 90-talet fick vi följa Meahcce Vulle och hans bästa vän Slurfi på alla möjliga äventyr. Som när Meahcce Vulle tankade sin skoter med torsksoppa när bensinen tog slut, för han blandade ihop soppatorsk med torsksoppa. Varje program hade ett viktigt budskap till barnen. De skulle få lära sig samiska värdegrunder; till exempel att man inte kan såga ner träd hur som helst.

– Ja, det var viktigt att den traditionella kunskapen skulle vara med. Men att det också skulle vara roligt, säger Nils Josef Labba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.