Nordiska Rådets president Jorodd Asphjell på sjunde samiska parlamentarikerkonferensen i Árviesjávrrie. Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Nordiska rådet: ”Vi hoppas kunna utvidga samarbetet med Sametingen”

Publicerad

Samisk representation i Nordiska rådet har varit en viktig fråga för Samiskt parlamentariskt råd under många år. De tre Sametingen har som mål att bli fullvärdiga medlemmar i Nordiska rådet. Men på frågan om när SPR blir det, kan inte presidenten i Nordiskt råd ge ett direkt svar.

Samiskt parlamentariskt råd, där de tre Sametingen är representerade, har utvidgad observatörsrätt, vilket innebär att SPR får rätt att delta i utskottsmöten där frågor som berör samerna behandlas – men de får ingen rösträtt. Frågan om att bli fullvärdiga medlemmar är en viktig fråga som de tre Sametingen arbetar för.

”Inte helt enkelt”

Nordiska rådets president Jorodd Asphjell deltog under den sjunde samiska parlamentariska konferensen i Árviesjávrrie. Att ta upp SPR som fullvärdiga medlemmar är inte helt enkelt. Senast Nordiska rådets presidium behandlade Samiskt Parlamentariskt Råds status inom Nordiska rådets verksamhet var 2021.

– Helsingforsavtalet som är mellan de fem nordiska staterna kommer behöva ändras om samerna ska tas upp som ordinära medlemmar. Det har inte varit majoritet för det förut, men en kompromiss har varit utvidgat observatörstatus, svarar Jorodd Asphjell via mejl.

Hoppas på fördjupat samarbete

Nordiska rådet är det officiella nordiska samarbetets parlamentariska organ. Nordiska rådet bildades 1952. Rådet har 87 valda medlemmar, från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt från Färöarna, Grönland och Åland.

– Nordiska rådet hoppas att samarbetet med SPR kan fördjupas ytterligare utifrån från deras nuvarande status som observatörer, svarar Jorodd Asphjell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.