Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Norrmännen om oron för att svenska industrisatsningarna ska göra elen dyrare för dem. Foto: Eilif Aslaksen, NRK/Pi Frisk, TT

Norge oroar sig för elpriserna – efter svenska industrisatsningen

Uppdaterad
Publicerad

Statliga LKAB i Kiruna planerar att helt elektrifiera verksamheten. När det är klart kommer de behöva dubbelt så mycket el som hela Danmark använder i dag. Nu växer oron för elpriserna i norr.

– Vi kan ju inte sluta tvätta, laga mat och köra bil bara för att elen blir dyrare, säger Ellen Ingvild Heiberg i Tana i Norge, till NRK Sápmi.

En ny kraftledning till Finland väntas höja elpriserna i norra Sverige. Det här då de ganska förmånliga elpriserna i norra Sverige då kommer påverkas av elpriserna i Finland.

Men det är långt ifrån det enda orosmolnet för elkunderna i norr. Samtidigt planeras flera stora industrisatsningar i norra Sverige. Och en av de största elslukarna väntas bli statliga LKAB i Kiruna som nu planerar helt elektrifiera verksamheten.

Dubbelt så mycket som Danmark

År 2030 väntas LKAB behöva 20 terawattimmar per år. Och sedan ökar det gradvis. 2050 väntas de behöva hela 70 terawattimmar per år, vilket är ungefär dubbelt så mycket som hela Danmark använder i dag.

För att det ska vara möjligt gör LKAB egna energisatsningar men de hoppas också på mer vindkraft och import från grannländerna.

– Vi ska komma bort från fossila bränslen i verksamheten. Så naturligtvis är vi intresserade av el från våra grannländer. All kraft kommer behövas som kan produceras, säger Stefan Savonen, energichef på LKAB till NRK Sápmi.

”Påverkar priserna kraftigt”

Det här gör att oron för elpriserna växer inte bara i norra Sverige – utan även i Norge. De riskerar nu få samma situation som vi i dag har i södra Sverige, där elpriserna ökar delvis på grund av exporten till övriga europeiska länder.

– Självklart oroar vi oss för att det ska göra elen dyrare för oss. Vi har ju vant oss vid att använda den el som vi har använt säger Ellen Ingvild Heiberg i Tana, till NRK Sápmi.

Och hon får medhåll från det norska energibolaget Alta Kraftlag.

– Vi har ett gemensamt elkraftsystem med Sverige och Finland. Det här kommer att påverka priserna kraftigt uppe i norr, säger Per-Erik Ramstad, direktör på Alta Kraftlag.

”Inte bara LKAB som har planer”

Exakt hur mycket priserna ökar går däremot inte att säga.

– Industrisatsningarna innebär en press uppåt på elpriserna, men hur mycket är omöjligt att säga. Det är ju inte bara LKAB som har planer, säger Magnus Thorstensson, ansvarig råkraftmarknad på Energiföretagen.

Han fortsätter:

- Samtidigt kan man förvänta sig att det också kommer att ske investeringar i vindkraft och kanske även ökad överföringskapacitet med omvärlden, varför det är svårt att veta vad det blir i slutändan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.