Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Norges statsminister Jonas Gahr Støre kommenterar protesterna i regeringskvarteren i Oslo. Foto: NRK/Javad Parsa, TT

Norges statsminister om demonstrationerna: ”Vi vill ha dialog”

Uppdaterad
Publicerad

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (AP) är på en resa på Svalbard den här veckan. Under onsdagen kommenterade han för första de stora demonstrationerna i regeringskvarteren i Oslo.

– Vi vill ha dialog och kontakt, det är vägen till att hitta en bra lösning, säger han till NRK.

Det började med att några samiska ungdomar gick in på olje- och energidepartementet för en vecka sedan. Sedan har flera demonstranter tillkommit och under veckan har de spärrat av ingångarna till flera departement i regeringskvarteren i Oslo.

Aktivisterna kräver att Norge river vindkraftverken i landets största vindkraftpark. De är byggda i renbetesområde och den norska Högsta domstolen har slagit fast att parken är ett brott mot urfolksrättigheter. Trots att det har gått mer än 500 dagar sedan domen är vindkraftparken fortfarande i drift – och regeringen har inte gett några besked om vad som kommer ske framåt.

När statsministern nu för första gången kommenterar demonstrationerna ger han fortsatt inga besked om vad som ska göras med vindkraftparken. Men han understryker att regeringen vill ha dialog med rennäringen.

Se Jonas Gahr Støre kommentar i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.