Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bär poliserna ut en av de tretton aktivisterna som ockuperat Olje- och energidepartementet i Oslo. Greta Thunberg var på plats och stöttade aktivisterna utanför. Foto: RODRIGO FREITAS, NTB/TT

Här bär polisen ut aktivisterna från departementet – mitt i natten

Uppdaterad
Publicerad

De 13 unga aktivisterna som sedan i torsdags har ockuperat Olje- och energidepartementet i Oslo bars i natt ut av polisen. Under måndagsmorgonen är de samlade utanför departmentet och barrikaderar utgångar, det skriver NRK. Enligt norska NTB är det flera hundra personer i området.

Klockan 02.30 började ett tiotal poliser att bära ut demonstranterna som sedan i torsdags har vägrat att flytta sig från departementets reception. Klockan 3 var alla demonstranterna bortburna och polisen skriver på Twitter att tilltaget gick lugnt till.

Ungdomarna protesterar mot utbyggnaden av vindkraftverken på Fosen. Norska Høyesterätt har slagit fast att vindkraftsprojektet strider mot urfolksrättigheter.

Arbetar hemifrån

Under måndagsmorgonen var aktivisterna på plats igen utanför departementets huvudingång. Enligt uppgifter till NRK, så uppmanar departementens säkerhetsavdelning personalen inom departmenteten att arbeta hemifrån.

Greta Thunberg på plats

Klimataktivisten Greta Thunberg anslöt till demonstrationen utanför departementet lite efter kl 2. Hon nekades att komma in till departementet men följde händelserna utanför.

– Det är absurt det som sker, säger Greta Thunberg.

Stöd av sametingspresidenten

I söndags var sametingspresidenten Silje Karine Muotka på plats för att stötta ungdomarna.

– Jag menar att det är viktigt att få uppmärksamhet runt detta brott mot mänskliga rättigheter, säger Silje Karine Muotka till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.