Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med koltarna aviga intog samiska demonstranter norksa Olje- och energidepartementet. Foto: EMRAH SENEL / NRK

Aktivisterna på norska departementet: ”Vi går inte ut frivilligt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter mer än ett dygn är de samiska aktivisterna kvar inne i lobbyn på norska Olje- och energidepartementet. Enligt Elle Rávdná Näkkäläjrvi, från norska ungdomsförbundet NSR Nuorat, såg de inte något annat alternativ än att belägra sig.

– Departementet har stängt ytterdörren så ingen kommer in. De försöker svälta ut oss, säger hon till SVT Sápmi.

Under fredagen är de tio stycken på plats, bland andra representanter från NSR Nuorat och Natur og Ungdom. De protesterar mot att vindkraftverken på Fosen i Tröndelag, Norge, står kvar – trots att Norska Høyesterätt, norska högsta domstolen, har slagit fast att vindkraftsprojektet var olagligt och strider mot urfolksrättigheter.

– Vi har sovit över här och det går bra. Departementet har stängt huvuddörren så folk kommer inte in. Så vi kan inte hämta mat, säger Elle Rávdná Näkkäläjrvi över telefon.

Vad händer nu?

– Vi har meddelat att vi inte går ut frivilligt. Departementet har inte kontaktat polisen. Så de menar att svälta ut oss och hoppas att vi går ut frivilligt.

Protesterar mot vindkraftspark

Trots domen står fortfarande de 150 vindsnurrorna kvar i Tröndelag och den norska regeringen har ännu inte gett något besked om vad som kommer hända. 

Tror du ni kommer lyckas på det här sättet?

– Jag vet faktiskt inte, men vi kan inte göra på något annat sätt. Det har varit tungt med morgonens beslut när dessutom beskedet om finska sametingslagen kom. Det visar att det över hela Sápmi alltid är något som behöver lyftas och göras i kampen för samiska rättigheter.

Är det rätt sätt att ta till civil olydnad?

– Vi tar inte till civil olydnad i onödan. Vi har inget val. Den norska högsta domstolen har sagt att vindkraftsverksuppbyggnaden i Fosen är olaglig. Och Stortinget gör ingenting. Det finns inget annat vi kan göra, säger Elle Ravdna Näkkäläjärvi, som företräder NSR Nuorat.

Ministern träffade aktivisterna

Olje- och energiminister Terje Aasland (Ap) kom ner till lobbyn och mötte demostranterna under torsdagen. Han konstaterade då att han inte kunde ge dem några besked om Fosen-ärendet.

Fredag efter lunch har departementet öppnat dörrarna för att släppa in matförsändelser till demonstranterna, berättar NSR Nuorat på sociala medier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med koltarna aviga intog samiska demonstranter norksa Olje- och energidepartementet. Foto: EMRAH SENEL / NRK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.