Aktivisterna Ella Marie Hætta Isaksen och Niillas Beaska kramar om varandra efter att de gett beskedet att de slutar blockera ingångarna till departementen. T.h Norges statsminister Jonas Gahr Støre (AP). Foto: Terje Bendiksby/Alf Simensen/TT

Norges statsminister erkänner människorättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Efter en hel vecka av demonstrationer i Oslo erkände statsminister Jonas Gahr Støre (AP) att renskötarna på Fosen utsatts för människorättsbrott.

Aktivisterna trappar nu ner och slutar blockera dörrar efter en hel vecka av stora i regeringskvarteren i Oslo.

Allt började på torsdag förra veckan då en grupp samiska ungdomar gick in på olje- och energidepartementet. De vägrade lämna byggnaden förrän de blev utburna av polisen natten mot måndagen.

Sedan dess har fler aktivister anslutit och hela veckan har de blockerat dörrar till departementsbyggnader i Oslos regeringskvarter.

Regeringen vill ha snabb lösning

Bakgrunden är Norges största vindkraftverk på Fosen. Norska högsta domstolen har slagit fast att den är ett brott mot urfolksrätten då den ligger mitt i renbetesområdet. Men trots det gått mer än 500 dagar sedan domen så är vindkraftparken fortfarande i drift.

Under torsdagen hade Sametingspresidenten Silje Karine Muotka ett möte med olje- och energiminster Terje Aasland och lantbruks- och matministern Sandra Borch.

Efter mötet uttryckte alla att de har kommit framåt i diskussionerna. Regeringen vill nu hitta en snabb tillfällig lösning för att underlätta för rennäringen på Fosen. Samtidigt vill de utreda möjligheterna för en mer långsiktig lösning.

– Alla möjligheter finns på bordet, säger Terje Aasland på presskonferensen efteråt, även om han lägger till att han hoppas hitta en lösning där vindkraften och rennäringen kan leva sida vid sida.

Upphäver blockaderna

Under fredagsmorgonen erkände också för första gången statsminister Jonas Gahr Støre att det pågår ett brott mot mänskliga rättigheter på Fosen. Det ska han ha sagt efter frukostmötet med renskötare från området, rapporterar NRK.

– Det är ett brott mot mänskliga rättigheter och det kan vi inte leva med, säger statsministern enligt NRK.

Det ses det som ett viktigt erkännande för aktivisterna och renskötarna i Fosen som nu eventuellt kan användas i kommande rättsprocesser. Det väntas göra att regeringen nu hanterar ärendet betydligt snabbare än tidigare.

Efter det har aktivisterna trappat ner. De upphävde blockaderna vid departementsingångarna för att i stället arrangera två större manifestationer under fredagsförmiddagen.

– Vi har gjort vårt. Vi har fått till mer än vad som hittills varit möjligt. Vi drar oss tillbaka nu låter regeringen göra sitt, säger Ella Marie Hætta Isaksen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Norges statsminister Jonas Gahr Støre kommenterar protesterna i regeringskvarteren i Oslo. Foto: NRK/Javad Parsa, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.