Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vaja med nyfödd kalv. Foto: SVT

Norska staten hotar att driva ren med helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Ruvhten sijte i Härjedalen har ungefär hälften av sin renhjord på norska sidan av gränsen. Anledningen till det uppger samebyn är brist på betesmarker. Statsförvaltaren i Tröndelag säger att Ruvhten sijte bryter mot norsk lag och hotar med att driva ut renarna med helikopter.

Vår och kalvningstider inom renskötseln. Renskötarna har kontroll över renarna och särskilt vajorna som börjat kalva. Så är det också i Ruvhten sijte med den skillnaden att man där håller koll på norska staten som hotar med att med helikopter driva ut samebyns renar från Norge.

– Man rör inte renarna under kalvningen, om man inte absolut behöver så rör man inte renarna vid den här tiden på året, det går mot allt som är samiskt skick och bruk, säger Marcus Haanaes Rensberg.

Renskötselkonventionen bakgrunden

På 1970-talet stängdes gränsen mot Norge och Ruvhten sijte förlorade de marker som de använt sedan långt tillbaka. I stället arrenderade länsstyrelsen privata marker för samebyn på svensk sida. Avtalen har förhandlats om flera gånger men 2014 meddelade länsstyrelsen att man inte längre avser att betala arrendeavgiften. Det är anledningen till att renarna åter går över norska gränsen. Samebyn menar att man har ingen annanstans att ta vägen

– Vi har sträckt ut handen och sagt att vi behöver använda det här området. Det har kommit förfrågningar genom länsstyrelsen till reindriftförvaltningen om att vi ska diskutera ett bruk av det här området för Ruvhten men det har lämnats med kall hand, säger Marcus Haanaes Rensberg.

Bryter mot norsk lag

Statsförvaltaren i Tröndelag, Siv Merethe G. Belbo, säger att samebyn bryter mot norsk lag.

– Vi förstår den förtvivlade situationen men det måste hanteras av svenska myndigheter. De kan inte bara komma och ta över ett område som aktivt brukas på norsk sida, säger Siv Merethe G. Belbo.

Statsförvaltaren anser att det är en knivig situation eftersom vajorna har börjat kalva. Hon önskar att renägarna själva driver över sina renar till svensk sida, men samebyn har inga sådana planer, de håller uppsikt över norska statens nästa steg.

– Vi kommer dokumentera vad de gör och så blir det att titta juridiskt hur vi kan hantera det i efterhand.

Ruvhten sijte räknar med att vara kvar i området till början av juni, då renarna vänder österut igen. Samebyn ber om hjälp av Sametinget för att lösa situationen, det rapporterar Sameradion

Tvångsböter utfärdat

Ruvhten sijte tvingas betala vite på 5 000 NOK per dag från och med den 10 maj. Böterna höjs med 50 procent var åttonde dag. Samebyn tvingas betala till dess att renarna är tillbaka på svenska sidan av spärrstängslet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.