En symbolisk knut för lanseringen av arkivportalen. Foto: Linda Hermansson/SVT SápmiVisa alla (6)
Visa alla (6)

Nu är arkivportalen ”Nuohtti” lanserad

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen lanserades den digitala arkivportalen ”Nuohtti”.
– Ett historiskt ögonblick, säger Lotta Finstorp, Norrbottens landshövding.

Lanseringen hölls på Ája biblioteket i Jokkmokk. Dit hade riksarkivarierna från Sverige, Norge och Finland kommit, samt direktören på Samisk arkiv i Norge. Även Norrbottens landshövding var på plats.

– Det är viktigt att lyfta fram portalen i våra länder nu. Visa att den finns och är tillgänglig, sa landshövdingen Lotta Finstorp under sitt tal.

”Arkivens värde viktiga”

Arkivportalen innehåller material från 32 arkiv, bibliotek och muséer från hela Europa. Portalen är ett samarbete mellan Riksarkiven i Sverige, Norge och Finland samt de samiska arkiven i Norge och Finland.

– Arkivens värde är viktiga och portalen ger möjlighet att bevara arkiven även för framtiden, säger Riksarkivets riksarkivarie Karin Åström Iko.

Hon får medhåll från sina riksarkivariekollegor från Norge och Finland.

– Det är en stor dag för det Nordiska samarbetet. Jag hoppas att portalen fylls, säger Inga Bolstad, riksarkivarie i Norge.

”Det är nu vi ser hur den fungerar”

Inga Marja Steinfjell, direktör på Samisk arkiv i Norge, säger att det inte är lätt att hitta arkiv i Europa, därför har de sammanställt allt på ett och samma ställe för att göra det mer lättillgängligt. Det har inte varit ett lätt jobb och arbetet är långt ifrån klart. Förhoppningen är att portalen ska fyllas allt eftersom.

– Min önskan är att folk börjar använda den nu. Det är först när folk börjar använda den som vi ser hur den fungerar. Sen kan vi utveckla och förbättra portalen, säger Inga Marja Steinfjell.

Samarbetet mellan de Nordiska länderna har fungerat bra. Men Inga Marja Steinfjell kan sakna ett samiskt arkiv på svensk sida, motsvarande de som finns i Norge och Finland.

Inget samiskt arkiv i Sverige

I 2019 års arkivutredning i Sverige fanns frågan om en samiskt arkiv med. Tanken var att Sametinget skulle få i uppdrag att titta på möjligheterna. Sedan dess har lite hänt. Karin Åström Iko menar att det är viktigt att man från samernas håll har engagemang i frågan.

– Det vore bra om någon hade i uppdrag att titta på möjligheterna för ett samiskt arkiv. Men som jag ser det så blir det inget samiskt arkiv inom den närmsta framtid, säger Karin Åström Iko.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.