Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På lördagen återbördades Kristina Katarina Larsdotter till Malå kyrkogård. Foto: SVT

Svårt att återbörda kvarlevor till Sápmi: ”Det fattas ekonomi”

Uppdaterad
Publicerad

Kristina Katarina Larsdotter återbördades på lördagen till Malå kyrkogård.

Men att få tillbaka kvarlevor till Sápmi är ofta svårt då det ofta saknas pengar.

– Det har varit en oro, säger Stefan Larsson från Malå Sameförening i veckans 15 minuter från Sápmi.

Kristina Katarina Larsdotter, i folkmun ofta kallad ”Stor-Stina”, återbördades på lördagen till Malå kyrkogård, 170 år efter sin död.

Efter en lång och utdragen process där Malå Sameby och Malå Sameförening begärde repatriering av kvarlevorna så beslutade regeringen förra hösten att Karolinska institutet skulle återlämna kvarlevorna.

”Handlar mycket om ekonomi”

– När hon nu kom hem så ska hon få ett värdigt återbördande. Men det är så svårt att veta när man ställs inför ett sådant här uppdrag, vilka ska man vända sig till, vilka vägar ska man gå och hur ska man finansiera, säger Stefan Larsson från Malå Sameförening i veckans 15 minuter från Sápmi och fortsätter:

– Det handlar mycket om ekonomi och det var en oro från början hur vi skulle ha råd med det här, men Karolinska har varit behjälpliga.

Sametinget har kritiserats för att de inte arbetar aktivt med frågan.

– Det fattas ekonomi att genomföra repatrieringar så snabbt som den samiska allmänheten förväntar sig att det ska gå, säger Lars-Johan Johansson, styrelseledamot i Sametinget.

Har äskat om pengar

Kristina Katarina Larsdotter är bara ett i raden av ärenden med samiska kvarlevor som grävts upp från sina gravar och använts för forskning och sedan dess förvarats på universitet och liknande runtom i landet.

Men tidigare i år lämnade Riksantikvarieämbetet in en rapport som ska underlätta återlämnandet av samiska kvarlevor.

– Det är en glädjande rapport, det finns något som vi kan utgå ifrån och vi förväntar oss att ha ett centralt inflytande. Vi har också lämnat in till regeringen ett äskade om 800 000 kronor om en repatrieringsutredning vilket vi hoppas att vi ska få.

Se veckans 15 minuter från Sápmi på lördag klockan 16:05 i SVT2. Eller när som helst på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.